La inflació frena al 3,3% al març per l'abaratiment de l'electricitat i els combustibles

La pujada dels preus es modera en taxa interanual al nivell més baix des d'agost de 2021, però la inflació subjacent es manté en el 7,5%

Un home en la secció de fruiteria d'un supermercat
Un home en la secció de fruiteria d'un supermercat / Ricardo Rubio (Europa Press)

Març tanca amb una forta caiguda de la inflació, que s'enfonsa pràcticament a la meitat en només un mes. La tendència es capgira de manera radical i, després de dos mesos a l'alça, l'índex de preus al consum (IPC) frena en sec i se situa ara en el 3,3% en taxa interanual. Són 2,7 punts per davall de la de febrer, segons la dada avançada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El percentatge és el més baix des d'agost de 2021 i s'explica fonamentalment per l'evolució de l'energia, que es va disparar fa just un any, en l'inici de la guerra d'Ucraïna, i va catapultar l'indicador a un pic màxim del 10,8%.

Les previsions econòmiques s'han complit i els preus generals experimenten en el tercer mes de 2023 un descens molt acusat, ja que es comparen amb els que hi havia en març de 2022, just quan esclatava la crisi energètica. El ritme de pujada, per tant, s'ha alentit en comparació a l'any passat per l'abaratiment de l'electricitat i els carburants, que s'encariren al març de l'any passat i, en canvi, ara s'han abaratit. La davallada experimentada de la taxa d'inflació interanual és la més elevada en sols un mes des de maig de 1977, ha assenyalat l'INE.

La caiguda general dels preus contrasta amb l'evolució de la inflació subjacent, índex que exclou els productes frescos i els energètics per considerar-los més volàtils i que, per tant, no està influenciat per l'efecte de l'estadística. Al març disminueix una dècima, però es manté encara en el 7,5%, quatre punts per damunt de la taxa general i pràcticament en valors màxims. Aquesta diferència de 4,2 punts entre la inflació subjacent i la general és la més gran des d'agost del 1986, quan l'INE va començar a calcular-la. A més, en taxa mensual, els preus s'acceleren un 0,4% respecte al mes de febrer, segons l'indicador avançat de l'IPC. La tendència de la dada subjacent i la mensual evidencien que la situació de contagi en la pujada dels preus s'ha generalitzat en quasi tots els productes.

Des del Ministeri d'Assumptes Econòmics han destacat que la inflació de març "és quasi tres vegades inferior a la registrada un any abans" i que la subjacent baixa per primera vegada des del mes de setembre passat. "La baixada sostinguda del preu de l'electricitat, gràcies a la solució ibèrica i a la resta de mesures adoptades, ha sigut clau perquè la inflació espanyola se situe entre les més baixes d'Europa", afigen.

La inflació va començar a escalar el gener de l'any passat, quan la taxa anual va arrancar en el 6,1% i va eixir disparada fins a assolir el del 10,8% a l'estiu, fonamentalment per l'alça dels preus energètics. Els encariments, però, s'han traslladat a la resta de components en els mesos següents, especialment als aliments. Des de novembre, la taxa anual d'inflació es movia al voltant del 6%, mentre que la subjacent s'ha mantingut pròxima al 7%.

En la dada avançada d'inflació coneguda aquest dijous no es detalla l'evolució dels preus per grups, informació que es farà pública el pròxim 14 d'abril, quan Estadística publique la dada definitiva.

També et pot interessar

stats