La inflació puja al 6,1% el mes de febrer per l'encariment de l'electricitat i els aliments

L'IPC torna a valors de novembre després d'encadenar dos mesos a l'alça, mentre que l'índex subjacent creix al 7,7% i anota un nou rècord des que hi ha registres

El cost de la llum està disparat
L'INE atribueix la pujada de l'IPC a l'encariment de l'electricitat i els aliments / Shutterstock

Els preus es resisteixen a baixar el 2023 a Espanya, tot i la rebaixa de l'IVA aprovada pel govern de Pedro Sánchez sobre els aliments més bàsics. La taxa d'inflació interanual ha pujat dues dècimes el febrer a causa de l'encariment de l'electricitat i de l'alimentació, segons la dada que ha avançat aquest dimarts l'institut Nacional d'Estadística (INE). Així l'índex de preus de consum (IPC) se situa en un 6,1% en el segon mes de l'any i continua la senda alcista que al gener va trencar amb cinc mesos de descensos, coincidint amb el final del descompte de vint cèntims per litre de combustible per a la població general. Estem, de fet, davant el valor més elevat des del novembre passat. 

El president Pedro Sánchez, ja va anticipar dilluns a la nit que la inflació creixeria pel cost més gran de l'energia en les últimes setmanes, i confia que baixarà a partir de març. “Cal anar veient com evoluciona la inflació durant els pròxims mesos. Contemplem una lleugera alça, però després una baixada al llarg dels pròxims mesos”, va assenyalar en una entrevista concedida a Telecinco. 

Estadística atribueix la pujada de l'IPC, principalment, a l'encariment de l'energia i al fet que els preus d'aliments i begudes no alcohòliques s'han encarit més del que ho van fer ara fa just un any, el febrer del 2022. La dada coneguda aquest dimarts, que haurà de confirmar-se a mitjan març, és 4,7 punts inferior al pic de juliol, quan l'indicador va escalar fins al percentatge rècord del 10,8% interanual, el més alt des de 1984. Per contra, destaca l'abaratiment dels carburants —que costaven més el febrer del 2022— i del transport combinat de passatgers.

Els preus pugen un 1% en sols un mes

En l'avanç de dades de l'IPC, l'ens estadístic incorpora una estimació de la inflació subjacent, que exclou els aliments frescos i l'energia per ser més volàtils. En febrer avança al 7,7%, dues dècimes més que el mes anterior, i marca un nou rècord: és el valor més elevat de tota la sèrie històrica, en més de quaranta anys. Pel que fa a la taxa mensual de l'IPC (febrer comparat amb gener), creix un punt. Es tracta de l'alça mensual des del juny passat, quan va pujar un 1,9. Totes aquestes dades fan presagiar que els alts preus encara persistiran durant un temps.

També et pot interessar

stats