Planas assegura que la pujada dels preus d'alimentació ha tocat sostre

El ministre d’Agricultura ha destacat la "voluntat decidida" del govern espanyol de fer tots els possibles perquè es moderen

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, en una imatge d'arxiu
El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, en una imatge d'arxiu / Europa Press

L'índex de preus de consum (IPC) en l'alimentació ha tocat sostre i hi ha "raons objectives" perquè baixe per l'evolució internacional del mercat i les mesures adoptades pel govern espanyol, segons ha assenyalat aquest dilluns el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas.

Després de presidir la reunió de l'Observatori de la Cadena Alimentària durant més de dues hores i mitja, Planas ha afirmat en una roda de premsa que es preveu un "canvi de tendència" en l'evolució dels preus de l'alimentació.

El ministre ha sol·licitat a tots els agents de la cadena que posen de la seua part un esforç per a aconseguir que l'evolució positiva prevista dels costos de producció agroalimentària tinga un reflex també en els preus pagats pels consumidors. Així mateix, ha agraït el paper que cada integrant de la cadena alimentària ha jugat en el "bon funcionament" de la distribució d'aliments i begudes, igual que va ocórrer durant la pandèmia.

D’altra banda, Planas ha destacat la "voluntat decidida" del Govern d'Espanya de fer tot el que tinga a la mà per a donar suport a la rendibilitat dels sectors productius i la indústria alimentària perquè es moderen els preus del sector agroalimentari. A més, ha reiterat el seu compromís amb les famílies, la ciutadania i els sectors més vulnerables.

Ha recordat que el govern espanyol ha destinat més de 1.800 milions d'euros per a fer costat al sector primari, a més de prendre mesures fiscals, reforçar l'assegurança agrària, subvencionar els fertilitzants, repartir un bo de 200 euros i rebaixar l'IVA.

Així mateix, Planas ha assenyalat que la cadena alimentària és molt més complexa que altres com les energètiques, per la qual cosa les mesures que s'adopten no tenen un efecte d'un dia per a un altre.

Una situació similar a Europa

En el pla internacional, el ministre ha subratllat que l'índex de preus mundials dels aliments de l'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) ha baixat el gener del 2023 i està en nivells inferiors als de gener de l'any passat després d'incrementar-se des de 2021.

Ha insistit que la situació a Espanya "no és diferent" a la d'altres països de la Unió Europea, després que al gener la inflació alimentària fora del 15,4% en taxa anual i del 0,4% mensual, aquesta última en línia amb la mitjana dels últims 20 anys.

"L'origen de l'increment dels preus són els costos de producció", ha apuntat Planas, que ha esmentat l'encariment de l'energia i el transport marítim, la sequera i l'impacte de la guerra a Ucraïna.

Es manté l’IVA de la carn i el peix

Respecte a la petició elevada de baixar també l'IVA a la carn i el peix, el ministre ha assenyalat que quan es va adoptar la mesura al desembre de suprimir l'IVA als aliments bàsics i reduir el de pastes i olis, es va prendre tenint en compte als productes de més consum i els que s'havien incrementat més percentualment.

Ara, assenyala, continuen pensant-ho així, encara que ha afirmat que "es continuaran examinant totes les alternatives i situacions" i, en funció d'això, es prendrà una decisió.

En termes generals, ha incidit que que cal “persistir” en les mesures adoptades, com la baixada de l'IVA o el bo social per a les famílies vulnerables que ha qualificat de "les correctes".

Podem critica la negociació amb “els saquejadors”

El portaveu de Podem Pablo Fernández ha criticat que el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, negocie amb la patronal dels grans supermercats, quan són ells "els saquejadors i especuladors" de la cadena alimentària, perquè els preus "no pugen a soles".

En roda de premsa a la seu del partit ha dit que no esperaven res de la reunió, perquè la solució no és negociar "amb qui és part del problema", insistint que la via per a abaixar els preus dels aliments és posar un topall a la cistella de la compra bàsica.

Com que aquesta proposta ja l'han rebutjada els seus socis socialistes, Podem ha tornat a insistir en l'altra opció que han posat en la taula perquè la cistella tinga un descompte directe del 14,4% i, ara com ara, no han rebut una resposta.

Per la seua banda, la secretària general del Partit Popular i portaveu del Grup Popular al Congrés, Cuca Gamarra, ha expressat el seu desig que la reunió no haja sigut “merament informativa” i que s'hi hagen plantejat mesures perquè els productors puguen continuar produint, ja que són l’inici de la cadena alimentària. 

També ha criticat que les mesures posades en marxa pel govern de coalició no estan sent efectives. Per exemple, afirma que el sistema per a demanar el xec de 200 euros està “ple de burocràcia” i que això fa que l’ajuda no arriba de manera directa a la ciutadania. 

També et pot interessar

stats