Planas es reuneix amb els supermercats per a abordar l'encariment dels aliments

Després de l'aplicació de l'IVA en els productes de primera necessitat, els preus ha crescut al gener un 15,4% en la taxa interanual, tres dècimes menys que al desembre

Clients comprant en el supermercat Lidl en una imatge d'arxiu
Clients comprant en el supermercat Lidl en una imatge d'arxiu / LIDL

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, es reunirà aquest dilluns amb l'Observatori de la Cadena Alimentària per a analitzar el preu dels aliments, que van créixer al gener un 15,4% en la taxa interanual, tres dècimes menys que al desembre. Així ho indiquen les últimes dades disponibles de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en el primer informe des de la mesura que el govern espanyol va adoptar al desembre d'eliminar l'IVA en tots els aliments de primera necessitat.

L'executiu atribueix la rebaixa a la supressió de l'IVA en aquests productes i a la reducció del 10% al 5% del mateix tribut en pastes i olis, mesures introduïdes en el decret anticrisi.

La trobada, que congregarà representants dels supermercats i del sector de l’agricultura, la pesca, la indústria i la distribució, la presidirà el ministre a partir de les 11:00 hores en la seu del Ministeri d'Agricultura, després de convocar-la amb caràcter extraordinari dimecres passat en saber-se les xifres de l'informe de gener. En aquest sentit, el ministre insisteix que "la cadena s'ha comportat de manera correcta, cadascú ha fet la seua tasca”, però “volem que els preus disminuïsquen".

Així mateix, Planas ha deixat un missatge "d'agraïment al bon funcionament i treball de tots” i d’“escoltar per a veure l'anàlisi que cada baula de la cadena fa de la situació”, a més de demanar i insistir “que cadascun pose de la seua part per a aconseguir que els preus dels aliments continuen baixant", ha assenyalat.

Pel que fa a l'impacte de la baixada de l'IVA en l'IPC del mes de gener, Planas creu que la mesura ha sigut efectiva perquè s'ha frenat l'escalada de preus. "Si no haguérem adoptat les mesures que adoptarem al desembre relatives a la baixada de l'IVA, certament la pujada haguera sigut molt superior ", va dir el ministre abans de comparéixer en la Comissió d'Agricultura en el Congrés el passat dimecres.

Es descarta la proposta de Podem per a bonificar la cistella bàsica

El responsable d'Alimentació ha descartat l'última proposta de Podem de desplegar una bonificació del 14,4% per a la cistella bàsica de la compra, així com la de limitar els preus dels aliments.

En concret, el desplegament d'aquesta mesura es combinaria amb un control dels preus fixats pels supermercats de caràcter setmanal, i la imposició de multes per a aquelles cadenes de distribució que aprofitaren la subvenció per a augmentar els guanys.

"No em semblen correctes les limitacions, perquè no sols no són possibles legalment, sinó que econòmicament perjudicarien molt la cadena alimentària i sobretot al sector primari", ha resolt Planas en roda de premsa després de reunir-se amb Asaja, Coag i UPA en el Consell Assessor Agrari.

D'aquesta manera, el titular d'Agricultura ha rebutjat que s'incloga en el llistat de baixada de l'IVA la carn i el peix, com reclama el sector i les organitzacions agràries. "No ho contemplem. Parlem d'una inflació de costos que deriva d'un major cost energètic, qualsevol altra mesura no seria més eficaç que les que estem adoptant", ha assenyalat.

També et pot interessar

stats