Carnissers i pescaters reclamen que els incloguen en la rebaixa de l'IVA

Consideren que formen part de la cistella de la compra habitual dels consumidors

Un aparador de peix
Un aparador de peix / À Punt NTC
28 de desembre 2022 - 21:55

Carnissers i pescaters reclamen la rebaixa de l'IVA. La carn i el peix s'han quedat fora de la rebaixa fiscal del govern. Ha sigut una sorpresa negativa per als productors i venedors d'aquests aliments. Se senten discriminats i diuen que no ho entenen, quan també són aliments bàsics que es mengen cada dia.

Formen part de la cistella de la compra, però s'han quedat fora de la rebaixa de l'IVA i continuen tributant al 10%. "No ens ho esperàvem de cap manera, ja que una de les coses que havíem fet era sol·licitar al govern la rebaixa de l'IVA en el sector carni", explica un representant del Gremi de Carnissers.

Tampoc en el peix no es rebaixarà l'IVA. "Vam ser considerats un sector necessari, primordial i de primera necessitat durant la pandèmia i ara no trobem sentit que el nostre producte no siga beneficiari d'aquesta rebaixa de l'IVA", remarca Manolo Alboiol, secretari de Coincopesca.

En un sentit semblant es pronuncien diversos consumidors i consumidores a qui ha preguntat À Punt. Alguns consideren que deurien gaudir d'aquesta rebaixa tots els aliments bàsics i habituals en la cistella de la compra.

Cau el consum de peix i carn

L'associació de consumidors Avacu considera que els consumidors se veuran perjudicats en els hàbits de consum. De fet, un informe de l'organització Facua indica que més de la meitat de les famílies han reduït el consum de peix en un 50,9%, el 28,5% pel que fa al pollastre i el 37,4% en el porc.

També et pot interessar

stats