Zelenski ordena l'evacuació de 200.000 persones a Donetsk

Es calcula que 662 persones han mort i que 1.711 han resultat ferides a la regió durant l'últim mes pels atacs russos

Zelenski demana a la població de la regió de Donetsk que l'abandone després dels continus atacs russos
Zelenski demana a la població de la regió de Donetsk que l'abandone després dels continus atacs russos / Valentyn Ogirenko (Reuters)

La viceprimera ministra d'Ucraïna, Irina Veresxuk, ha anunciat aquest dissabte que el govern ha començat els preparatius per a ordenar l'evacuació obligatòria de la regió de Donetsk abans de l'hivern, a causa de la destrucció quasi total de la infraestructura de subministrament de calefacció pels combats contra les forces russes.

Veresxuk estima que l'ordre d'evacuació obligatòria podria afectar entre 200.000 i 220.000 residents de la regió, ara mateix epicentre dels combats entre forces russes i ucraïneses.

"No hi ha absolutament cap subministrament de gas a la regió de Donetsk, han sigut reparats tots els gasoductes que podrien reparar-se, però, desafortunadament, l'enemic destrueix una vegada i una altra tot el que podria calfar la gent a l'hivern", ha avisat Veresxuk en una compareixença televisada recollida per l'agència ucraïnesa UNIAN.

El govern ucraïnés estima que almenys 52.000 xiquets i xiquetes de la regió corren el perill de morir congelats a l'hivern "sense calefacció, llum, o possibilitat de calfar-se".

És més, la viceprimera ministra no descarta que la següent regió a rebre l'ordre d'evacuació obligatòria siga Zaporíjia, també prop del front dels combats, que s'ha quedat sense un 65% del seu subministrament de gas.

Quasi dos milions de persones vivien a Zaporíjia, en el sud del país i limítrof amb Donetsk, abans de l'esclat del conflicte, d'elles unes 750.000 en la capital homònima.

Zelenski assegura als evacuats tindran assistència logística i econòmica

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha suplicat pel canal presidencial de Telegram als habitants de Donetsk que prenguen per si mateixos la decisió d'evacuar la zona, i els ha assegurat que comptaran amb assistència completa tant logística com econòmica.

"Confien en mi. Com més prompte ho facen, millor, com més gent abandone la regió de Donetsk ara, menys temps tindrà per a matar persones l'exèrcit rus", ha subratllat.

Zelenski ha reiterat el reconeixement que diversos països han fet de Rússia com a estat terrorista, especialment els Estats Units, "més com una defensa efectiva del món lliure que com un gest polític".

Per la seua part, Pavló Kirilenko, cap de l'administració militar de Donetsk, ha comunicat aquest dissabte que al llarg de l'últim mes han mort a la regió com a resultat dels atacs russos un total de 662 persones i que 1.711 han resultat ferides.

A més, Kíiv ha informat de l'assassinat en un atac de cinquanta presoners ucraïnesos en una presó de l'autoproclamada República Popular de Donetsk situada en la localitat de Olénovka (també coneguda com Olénivka, en ucraïnés), mentre Moscou ho nega rotundament i culpa Ucraïna de l'atac.

També et pot interessar

stats