Zelenski visita Donetsk i Lugansk i es mostra "orgullós" dels seus ciutadans

Els russos han centrat en les últimes setmanes la seua ofensiva en aquestes dues regions frontereres amb Rússia, on actuen milícies prorusses que els estan facilitant l'ofensiva

Ciutadans de Zaporiya malviuen en els seus cotxes i esperen en campaments improvisats poder tornar a les seues llars
Ciutadans de Zaporíjia malviuen als seus cotxes i esperen en campaments improvisats poder tornar a les seues llars / Esteban Biba (Efe)

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha visitat les regions de Zarporíjia, al sud, i Donetsk i Lugansk, a l'est i fortament bombardejades pels russos, per a mostrar l'"orgull" que sent, segons ha dit, pels ciutadans que resisteixen en aquestes zones.

Els russos han centrat en les últimes setmanes la seua ofensiva en les regions de Lugansk i Donetsk, frontereres amb Rússia, on actuen milícies prorusses que els estan facilitant l'ofensiva.

Moscou tracta d'establir un corredor des d'aquestes regions fins al sud del país, que ja controla, per a poder desplaçar les tropes i material i bloquejar qualsevol eixida d'Ucraïna a la mar d'Azov i a la mar Negra.

En un breu discurs en vídeo publicat en el seu lloc web i difós per les agències locals, el mandatari ha explicat que durant la seua visita aquest diumenge ha comprovat que hi ha "molta faena" per fer i que la jornada se li va fer "interminable". "Vaig expressar el meu suport als nostres militars i vaig premiar els millors", ha agregat.

El president ucraïnés va mantindre una reunió amb el cap de l'administració estatal regional, de la direcció de la policia local, del servei de seguretat i alguns alcaldes de les ciutats temporalment ocupades pels russos.

El president ucraïnés, Volodomir Zelenski
El president ucraïnés, Volodomir Zelenski / Efe

Zaporíjia, al sud d'Ucraïna i pròxima a la península de Crimea, que va ser ocupada pels russos el 2014, ha patit els bombardejos de l'exèrcit rus des de l'inici dels atacs el 24 de febrer i ha aconseguit controlar algunes poblacions de la regió.

Durant el seu viatge s'ha reunit també amb els residents de la ciutat de Mariúpol, que van aconseguir eixir-ne abans que fora presa totalment per l'exèrcit rus. Mariúpol, ciutat portuària en la mar d'Azov i situada en el sud de la regió oriental de Donetsk, va patir un intens setge fins que la van conquistar que ha desencadenat una greu crisi humanitària entre els pocs residents que queden allí.

Els refugiats de Mariúpol que va visitar Zelenski es troben a la ciutat de Khórtitsia, al centre del país. Allí, segons ha relatat, va tractar de contestar les "difícils preguntes" que els ciutadans li van fer. "Crec que ho resoldrem tot", ha afegit.

"Cada família té la seua pròpia història. La majoria estaven sense homes. L'espòs d'alguna està a la guerra, altres en captivitat i alguns, desafortunadament, han mort. Una tragèdia. Sense llar, sense éssers estimats. Però hem de viure pels xiquets. Vertaders herois que estan entre nosaltres", ha subratllat.Des

"Una tragèdia. Sense llar, sense éssers estimats. Però hem de viure pels xiquets. Vertaders herois que estan entre nosaltres"

Després de la seua visita a Zaporíjia, on es troba la central nuclear mé gran d'Europa que ara controlen els russos, es va dirigir a l'oest, a la ciutat de Lissitxansk, a la regió de Lugansk, que està a punt de ser presa pels russos.

"Estic orgullós de tots els que vaig conéixer, als qui vaig encaixar la mà, amb qui em vaig comunicar, als qui vaig fer costat. Vam portar alguna cosa als militars. És important. Vam portar confiança i força. Els desitge salut", va concloure.

També et pot interessar

stats