Gabriela Rasgado: “No s’està analitzant l’origen de la migració dels països de l’Amèrica Llatina cap als Estats Units”

La periodista mexicana, que ha fugit del seu país després de rebre amenaces, ha vingut a València amb CEAR

La periodista mexicana Gabriela Rasgado analitza la crisi migratòria a Mèxic / À Punt NTC

Mèxic afronta una nova crisi migratòria a causa dels milers de persones que hi arriben en el camí cap als Estats Units. En els últims dies s’han deportat més de 15.000 persones procedents d’Haití, però n'hi continuen arribant més.

La periodista mexicana especialitzada en migracions, Gabriela Rasgado, ha denunciat en declaracions a À Punt que, durant els tres últims anys, Mèxic s’ha convertit en el pati de darrere dels Estats Units i ha assumit la tasca de caçar els migrants que abans duia a terme el país nord-americà. Una persecució en què no dubten d'utilitzar la força i la violència i en què no es tenen en compte les diferents circumstàncies d’aquestes persones.

Rasgado, que ha hagut de fugir del seu país a causa de les amenaces que ha rebut, ara mateix està a València, on ha arribat amb l’ajuda de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR).

Segons explica, a la frontera amb els Estats Units estan arribant persones amb situacions ben diverses: famílies senceres, dones embarassades o amb nadons, i persones que van a soles. I cadascuna porta una història diferent a la qual no s’està prestant atenció.

Són moltes les causes per les quals aquestes persones es desplacen cap al nord, però principalment es tracta de la delinqüència, la manca de treball digne i el fet que les empreses transnacionals estan envaint el sòl i fent fora la gent que viu de la terra des de fa generacions. En definitiva -assegura Rasgado- els estan fent fora dels seus països i els obliguen a migrar.

Per això considera que la crisi que ha generat tota aquesta migració massiva s’ha d’abordar preguntant-se què està passant que impedeix que aquestes persones es queden als seus països i fa que preferisquen anar-se’n a altres llocs. Però aquesta tasca d’anar als orígens de la migració no s’està portant a terme, sinó que simplement s’està perseguint i violentant totes aquestes persones per a deportar-les, una forma d’actuar que no soluciona el problema.

També et pot interessar

stats