El G7 considera imposar un bloqueig quasi total de les seues exportacions a Rússia

L'OTAN reafirma el seu suport a Ucraïna en un moment crític de combats a Bakhmut

Soldats en el Centre d'Entrenament Militar a Khàrkiv, Ucraïna
Soldats al Centre d'Entrenament Militar a Khàrkiv, Ucraïna / Sergey Kozlov (Efe)

Els països del G7 estan considerant imposar un veto quasi total de les seues exportacions a Rússia per a ampliar les sancions imposades a Moscou per la seua invasió a Ucraïna, segons han informat fonts governamentals japoneses a l'agència local de notícies Kyodo.

La filtració es coneix un mes abans de la cimera que el Grup dels Set té prevista al maig a la ciutat nipona d'Hiroshima i on s'espera que la guerra a Ucraïna siga un dels temes centrals.

Aquestes informacions arriben així mateix poc després de publicar-se que els Estats Units i Ucraïna estarien estudiant imposar semblant veto.

Preguntat sobre aquest tema, el portaveu japonés, Hirokazu Matsuno, ha evitat fer cap comentari "sobre les negociacions entre els països del G7 i els seus aliats".

Matsuno només ha assenyalat que en la reunió d'Afers Estangers celebrada aquesta setmana en la localitat japonesa de Karuizawa els cancellers del G7 van confirmar el seu compromís per a “parar la invasió de Rússia a Ucraïna tan prompte com siga possible, i per a continuar mantenint fortes sancions a Rússia i l'ajuda a Ucraïna”.

Els països del G7 ja han congelat les seues exportacions d'una àmplia gamma de productes a Rússia, inclosos aquells amb potencial ús militar i mercaderies de luxe, però l'extensió del veto podria afectar cotxes, pneumàtics, cosmètics o roba.

L'OTAN reafirma el suport a Ucraïna en un moment crític de combats a Bakhmut

El secretari general d'OTAN, Jens Stoltenberg, ha arribat aquest dijous de sorpresa a Kíiv per a reafirmar el suport de l'aliança a Ucraïna, en moments en què les tropes ucraïneses tracten de mantindre les seues cada vegada més minvades posicions a la ciutat de Bakhmut, sens dubte l'objectiu immediat de les forces russes.

“L'OTAN està amb vosaltres hui, demà i el temps que siga necessari”, ha afirmat Stoltenberg en una roda de premsa conjunta amb el president ucraïnés, Volodímir Zelenski.

Tots els aliats estan d'acord que el futur de Kíiv està en l'OTAN, ha assegurat el secretari general, però ha matisat que la prioritat és que Ucraïna “prevalga” en la guerra, ja que només així continuarà sent una nació independent i tindrà sentit plantejar el seu ingrés en el bloc.

Zelenski: "Ucraïna no acceptarà una alternativa a l'OTAN"

Per la seua banda, el mandatari ucraïnés ha emfatitzat que Kíiv no acceptarà una “alternativa” ni una “solució de compromís” que substituïsca l'ingrés d'Ucraïna en l'OTAN.

Zelenski ha expressat la seua seguretat que Ucraïna serà membre de l'OTAN i ha demanat que, fins que això es produïsca, l'aliança estenga garanties de seguretat al país, alguna cosa que “si sorgeix la possibilitat” podria ocórrer ja en la cimera aliada que se celebrarà a Vílnius el juliol que ve.

Ha assenyalat que la cimera a la capital lituana serà un “esdeveniment històric”, en el qual espera s'anuncien passos “específics i concrets” sobre el futur d'Ucraïna en l'OTAN, una cosa per a la qual no existeix “una barrera objectiva” que ho impedisca.

El Kremlin ha aprofitat la presència del secretari general de l'OTAN a Kíiv per a reconéixer que un dels objectius de la campanya militar russa a Ucraïna és precisament impedir el seu ingrés en l'Aliança Atlàntica.

“Sens dubte. En cas contrari, això representaria una greu amenaça per al nostre país, per a la seua seguretat”, ha dit en roda de premsa el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en contestar un pregunta sobre aquest extrem.

Mentrestant, el Ministeri de Defensa de Rússia ha informat que els destacaments d'assalt dels mercenaris del Grup Wagner han continuat els seus atacs contra les unitats ucraïneses fortificades a l'oest de la ciutat de Bakhmut, a l'est d'Ucraïna, controlada quasi íntegrament per les tropes russes.

Rússia és incapaç de noves grans ofensives, segons Kíiv

No obstant això, la crítica situació a Bakhmut, els militars ucraïnesos consideren que Rússia no està en condicions de llançar una gran ofensiva.

“L'enemic pot intentar o efectuar operacions tàctiques. Així i tot, en general, els russos estan passant a la defensa estratègica", ha afirmat el portaveu de la intel·ligència militar ucraïnesa, Andrií Iúsov.

El portaveu ha advertit que aquesta situació no significa que “l'enemic estiga derrotat”, ja que compta amb una gran quantitat d'efectius i armament, encara que antiquat, però ha recalcat que “la part més combativa del seu exèrcit ha sigut destruïda a Ucraïna”.

També et pot interessar

stats