França intenta frenar la por col·lectiva per possibles talls de llum a l'hivern

L'operador elèctric RTE prepara diversos escenaris segons la producció nuclear i contempla apagades puntuals d'un parell d'hores en algunes zones del país

La Torre Eiffel il·lumina el cel de París
La Torre Eiffel il·lumina el cel de París / Pascal Rossignol (Efe)

El govern francés i el president del país, Emmanuel Macron, estan posant tots els esforços en les últimes hores per a tractar de desactivar la por de la població als talls d'electricitat que podrien donar-se aquest hivern en algunes zones. També volen anul·lar la polèmica política que plana sobre l'escenari i que ells mateixos havien contribuït a crear amb la presentació d'un pla de contingència. "S'ha fet l'efecte que hi haurà talls la setmana vinent" i "tot això és surrealista", ha declarat aquest dimecres la ministra de la Transició Ecològica, Agnès Pannier-Runacher, en una entrevista al canal BFMTV.

La responsable ministerial ha tractat d'encarrilar la comunicació del mateix executiu, que la setmana passada va detallar un dispositiu preparat per a afrontar possibles interrupcions del subministrament d'electricitat a causa de la baixa producció nuclear. El motiu és que només estan en funcionament 36 dels 56 reactors nuclears de França, que normalment generaven el 70% del corrent. "El fet que hi treballem [en la hipòtesi de talls] no vol dir que ocorreran", ha argumentat, després d'haver insistit també que "la preocupació és estar preparats per a totes les eventualitats".

En la mateixa línia, la primera ministra, Élisabeth Born, ha subratllat en una altra entrevista en l'emissora RTL que no hi ha cap raó per al pànic. També ha remarcat la idea que "tothom està mobilitzat per a produir el màxim d'electricitat" i que, alhora, "la bona notícia" és que el consum està baixant.

Aquestes intervencions es produeixen arran de la del mateix Macron aquest dimarts a Tirana, on participava en la cimera europea sobre els Balcans. Botant-se la norma de no parlar de política francesa quan és a l'estranger, va voler enviar un missatge d'enuig sobre com s'estava gestionant la qüestió. "Ja n'hi ha prou amb tot això!", va declarar en un to pujat abans d'afegir: "Som un gran país, tenim un gran model energètic, aguantarem aquest hivern malgrat la guerra. Demane a tothom que faça el seu treball". A més de qualificar d'"estúpid" el debat de les últimes hores, va posar l'accent en el fet que "els escenaris de la por" no són per a ell.

L'operador de xarxes RTE ha plantejat diversos escenaris en funció de si els reactors nuclears parats no aconsegueixen arrancar com ha demanat el govern a l'elèctrica estatal EDF, o si l'hivern fora particularment fred i França no poguera importar corrent d'altres països com Alemanya o Espanya, com està fent actualment.

RTE no contempla apagades generals i considera improbables els escenaris en què caldria procedir a talls d'un parell d'hores en alguns sectors —dels quals s'exclouria els hospitals, entre moltes altres instal·lacions estratègiques—, però tampoc no els descarta. En cas de tensió, el risc de tall —sempre limitat a dues hores i a un nombre de sectors definits, amb un preavís de tres dies— es podria evitar amb reduccions del consum d'entre un 1 i un 5% en l'escenari central i de fins a un 15% en el cas més extrem.

La setmana passada, la despesa d'electricitat a França va baixar un 8,3% respecte a la mitjana dels cinc anys precedents, un descens més acusat que en les setmanes precedents i a causa, sobretot, de la indústria, ja que els particulars i el sector serveis estan disminuint menys la demanda.

També et pot interessar

stats