França es prepara per a l'hivern: calefacció a dènou graus i sense aigua calenta en aixetes

El govern ha previst 800 milions d'euros per a finançar les 60 mesures previstes per a intentar retallar el consum d'energia en un 10% durant els pròxims dos anys

Gel a la boca d'una gàrgola prop de la basílica del Sagrat Cor a París
Gel a la boca d'una gàrgola prop de la basílica dedicada al Sagrat Cor a París / Philippe Wojazer (Reuters)

Aquestes són les principals mesures que el govern francés ha presentat per a intentar retallar el consum d'energia en un 10% durant els pròxims dos anys i tractar d'evitar talls de subministrament aquest hivern.

El govern ha previst 800 milions d'euros per a finançar les 60 mesures previstes.

En tots els edificis

- Temperatura màxima de 19 graus per a evitar l'ús innecessari de la calefacció. Retallar un grau addicional en cas de tensió en les xarxes de gas o electricitat.

- Retardar quinze dies l'encesa de les calefaccions centrals i avançar l'apagada quinze dies més quan la temperatura exterior ho permeta.

- Reduir l'ús d'aigua calenta als lavabos i aixetes. Excepte en els casos en què és indispensable (com les dutxes, hospitals...), es pot estudiar eliminar l'aigua calenta.

Mobilitat

- Afavorir l'ús conjunt de l'automòbil, amb una prima de cent euros mensuals per als qui utilitzen una plataforma digital i no usen el cotxe per a anar al treball.

Administració central

- Donar un fort impuls al teletreball a fi d'evitar els desplaçaments. Augment del 15% de la indemnització diària als que treballen des de casa. Tancar les oficines els empleats que treballen des de casa.

- Renovació energètica en els edificis, però en aspectes que oferisquen resultats ràpids: llums LED, termòstats intel·ligents o aïllament de fàcil instal·lació.

- Reducció de la velocitat dels vehicles de servei en autopistes i carreteres.

Administracions locals

- Retallada de les despeses d'electricitat del 30%, sobretot pel menor ús de la il·luminació nocturna i per l'expansió de l'ús de llums LED.

- Retallar l'ús energètic en instal·lacions esportives com piscines climatitzades (un grau menys de temperatura de l'aigua), gimnasos (dos graus menys de temperatura) i en la il·luminació dels estadis.

Empreses

- Se cenyiran a una carta de setze punts que inclouen un menor ús de la il·luminació, l'automatització de la calefacció i la designació en cada empresa d'un responsable d'estalvi energètic.

- Els punts inclouen retallades d'il·luminació interior, de la calefacció o la refrigeració, els cartells lluminosos (que s'apagaran a les 01.00 com a més tard) o organitzar millor els desplaçaments d'empleats.

Esport professional

- Reducció del 50% del temps d'il·luminació abans i després dels partits, i del 30% durant les trobades que es juguen de nit. Les lligues professionals de futbol i rugbi s'han sumat a la mesura.

Ciutadans

- Possibilitat que s'apague de manera remota el calfador elèctric d'aigua en hores punta i en moments de màxima tensió. Només es pot fer amb clients que tenen un comptador intel·ligent i un contracte específic.

- Ajuda de fins a 9.000 euros per al pas d'una caldera de gas a una bomba de calor en els habitatges.

- Bo d'estalvi. Les llars que controlen el consum d'energia rebran bonificacions de les companyies subministradores.

Mitjans de comunicació

- El govern va demanar també la col·laboració dels mitjans de comunicació perquè divulguen, juntament amb la informació meteorològica, un semàfor amb els colors roig, taronja i verd de la situació de les xarxes energètiques.

També et pot interessar

stats