Els EUA acusen Rússia "formalment" i "sense cap mena de dubte" de crims contra la humanitat

La vicepresidenta Kamala Harris afirma en la Conferència de Seguretat de Munic que Rússia ha comés actes horribles "d'assassinat, tortura, violació i deportació"

Kamala Harris durant la seua intervenció en la Conferència de Seguretat de Munic
Kamala Harris durant la seua intervenció en la Conferència de Seguretat de Munic / Johannes Simon (Efe)

La vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, ha assegurat durant la seua compareixença en la Conferència de Seguretat de Munic que el seu govern "ha determinat formalment que Rússia ha comés crims contra la humanitat". A més, ha advertit que els perpetradors hauran de "retre comptes" davant la justícia, a sis dies que es complisca un any de la invasió d'Ucraïna.

Harris ha afirmat que les forces russes han atacat "de manera sistemàtica" a la població civil ucraïnesa i han comés, entre altres, "horribles actes d'assassinat, tortura, violació i deportació".

En el seu discurs, la vicepresidenta ha esmentat exemples concrets d’atacs indiscriminats contra civils, inclòs el bombardeig d'un hospital de maternitat que va matar una mare embarassada i un teatre a Mariúpol on van morir centenars de persones.

"Hi haurà més dies foscos a Ucraïna. L'agonia diària continuarà", ha declarat abans de dirigir-se directament al president de Rússia, Vladímir Putin. "Si creu que pot aguantar, està molt equivocat. El temps no està del seu costat", ha manifestat després de reiterar el seu complet suport a les forces ucraïneses.

D'altra banda, la vicepresidenta ha subratllat el seu "neguit" davant el fet que la Xina haja "aprofundit" la seua relació amb Rússia des que va començar la guerra. En aquesta línia ha avançat que si Pequín subministra a Moscou suport militar això només "recompensarà l'agressió" i soscavarà encara més l'orde internacional basat en normes.

Protestes contra la Conferència de Seguretat i el suport a Kíiv

Diverses marxes amb milers de manifestants han eixit als carrers de Munic aquest dissabte per a protestar contra la conferència i posicionar-se en contra del suport militar a Ucraïna.

La més concorreguda, en la qual han confluït grupuscles de dretes amb simpatitzants del partit radical Alternativa per Alemanya (AfD), a la plaça de Königsplatz, ha reunit fins a 10.000 persones, segons ha informat la Policia de Munic en Twitter.

Una mica abans hi havia hagut tensions entre els seguidors de l'AfD i diversos centenars de contramanifestants d'organitzacions antifeixistes i de la societat civil que s'hi han ajuntat per a protestar contra el partit ultra.

A la plaça del Stachus, per contra, s'han congregat organitzacions d'esquerres que s'han manifestat "contra les armes en general" i contra els "nacionalismes" i han demanat "aconseguir la pau sense armes" a Ucraïna. Aquesta protesta ha reunit unes 1.300 persones segons informacions de la policia.

També et pot interessar

stats