Borrell demana tancs a tots els països europeus: "La guerra es decidirà a la primavera i l'estiu"

El cap de la diplomàcia europea confia en l’eficàcia de les sancions econòmiques que s'han imposat a Rússia, tot i admetre que són d’efecte lent

Josep Borrell durant la seua intervenció en el parlament europeu aquest dimecres
Josep Borrell durant la seua intervenció al Parlament Europeu aquest dimecres / Julien Warnand (Efe)

L'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, Josep Borrell, s’ha mostrat convençut que la guerra d’Ucraïna es decidirà "a la primavera i l'estiu", per això ha reclamat suport armamentista, concretament tancs, als països europeus. Paral·lelament al suport bèl·lic, el dirigent europeu ha destacat l’eficàcia de les sancions econòmiques a llarg termini comparant-les amb "un verí d’acció lenta", amb efectes "irreversibles" per a Rússia.

En un discurs al Parlament Europeu sobre el primer aniversari de la invasió d'Ucraïna, que es complirà la setmana vinent, Borrell ha remarcat la necessitat de continuar donant suport militar al territori ucraïnés.

Per això, el dirigent europeu ha reclamat "a tots els països europeus que disposen de tancs moderns i eficaços, que estan acumulant pols als aquarteraments i que no serveixen per a res", que els posen a disposició de Kíiv.

En aquest sentit, apuntava que l’anunci de l’enviament dels tancs, per part d’Europa, fet ja fa uns dies, no ha desencadenat "cap Tercera Guerra Mundial".

Efectes "irreversibles" en l'economia russa

Pel que fa a l’eficàcia de les sancions econòmiques, Josep Borrell ha afirmat que "són un verí d'acció lenta com el que està fet sobre la base d'arsènic". "Tarden a produir els efectes, però ho fan i ho fan d'una forma irreversible", ha afegit Borrell.

A pesar d'aquesta postura, el cap de la diplomàcia europea ha reconegut que "l'economia russa no s'ha col·lapsat i la taxa de creixement del seu PIB no és la que s'havia previst" després que s'hagen aprovat els nou paquets de sancions que la Unió Europea ha aplicat fins ara.

Així mateix, Josep Borrell ha admés que el Kremlin va tindre l'any passat "uns ingressos excepcionalment alts", derivats de la venda de gas i petroli, però va dir que "les coses estan canviant, gràcies a les nostres sancions i en particular" al límit al preu del petroli rus que la UE ha pactat amb el G7.

També et pot interessar

stats