Rússia anuncia la ruptura de línies defensives ucraïneses a la regió de Lugansk

Els aliats d'Ucraïna s'afanyen per a millorar la defensa aèria per l'ofensiva russa

Un militar ucraïnés condueix un tanc als afores de Bakhmut, a la regió de Donetsk, Ucraïna
Un militar ucraïnés condueix un tanc als afores de Bakhmut, a la regió de Donetsk, Ucraïna / Yevhenii Zavhorodnii (Reuters)

Les tropes russes han trencat les línies defensives de les forces ucraïneses a la regió oriental de Lugansk i les han obligades a replegar-se fins a tres quilòmetres, segons informa el Ministeri de Defensa de Rússia.

El govern rus destaca que la segona línia defensiva, fins i tot més fortificada que la primera, no ha resistit l'embranzida de les tropes russes.

"Els combatents ucraïnesos van deixar les seues posicions amb pressa, sense emportar-se els seus equips i els seus morts", ha afegit el comunicat.

Les regions de Lugansk i Donetsk, en l'est d'Ucraïna, així com les de Zaporíjia i Kherson, al sud, van ser annexionades per Rússia el 30 de setembre, encara que no ha aconseguit controlar la totalitat d'aquests territoris.

Els aliats d'Ucraïna s'afanyen per a millorar defensa aèria

D'altra banda, un total de 54 països que fan costat militarment Ucraïna han coordinat aquest dimarts els seus esforços en una nova reunió presidida pels Estats Units, amb vista a millorar principalment les defenses aèries ucraïneses contra l'ofensiva que preveuen que llançarà Rússia a la primavera, però sense incloure encara avions de combat.

El secretari general de l'Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, ha subratllat que "l'urgent ara és entregar el que ja s'ha promés", i que el material funcione adequadament i compte amb la munició necessària.

El cap de l'Estat Major Conjunt dels EUA, Mark Milley, ha resumit que onze països s'han compromés a donar tancs, 22 a entregar vehicles de combat d'infanteria, setze han oferit artilleria i municions i, mentre que nou més, artilleria de defensa aèria.

50.000 milions de dòlars en donacions de material militar

Austin ha recordat que, junts, els països que fan costat a Ucraïna han compromés prop de 50.000 milions de dòlars en donacions de material letal des del començament de la invasió russa, el 24 de febrer.

Els Estats Units, Alemanya i els Països Baixos estan col·laborant per a proporcionar a Ucraïna sistemes de defensa antiaèria Patriot, mentre que França i Itàlia treballen per a proporcionar un sistema de defensa antiaèria SAMP/T.

França també ha anunciat que treballarà amb Austràlia per a accelerar la producció de munició de 155 mil·límetres, segons Austin, qui també va recordar que Noruega ha compromés 7.500 milions d'euros en assistència militar i de vigilància per a Ucraïna al llarg dels pròxims cinc anys.

Així mateix, un consorci de països que inclou a Alemanya, Polònia, el Canadà, Portugal, Espanya, Noruega, Dinamarca i els Països Baixos col·labora per a subministrar tancs Leopard.

Mentrestant, els Estats Units, la República Txeca i els Països Baixos estan aportant conjuntament més de 90 tancs T-72, i a això se suma l'última donació de Polònia de tancs T-70, mentre que el Regne Unit proporcionarà una companyia de tancs Challenger.

Els aliats han de treballar ara contrarellotge per a fer arribar a Ucraïna el material sense esperes per a evitar saturar les tres vies de transport a través de Polònia, Eslovàquia i Romania.

També et pot interessar

stats