Ucraïna demana una "plataforma d'avions" en previsió d'un nou d'atac massiu rus

El ministre ucraïnés de Defensa participa aquest dimarts a Alemanya en la reunió del Grup per a la Defensa d'Ucraïna, que pretén impulsar la “coalició de tancs”

Cerimònia fúnebre d'un militar ucraïnés assassinat prop de Soledar en el Donbass, Ucraïna
Cerimònia fúnebre d'un militar ucraïnés mort prop de Soledar, al Donbass, Ucraïna / Andrii Nesternko (Efe)

Aquest dimarts, en la novena reunió del format Ramstein a Brussel·les, Ucraïna demanarà ajuda als seus socis per a protegir millor el seu cel, inclosa una “plataforma de caces”. Una petició que arriba just quan adverteix d'un possible nou atac massiu en el primer aniversari de la guerra el dia 24 i Rússia augmenta la seua presència en la mar Negra.

El ministre ucraïnés de Defensa, Oleksí Réznikov, estarà en la capital belga per a participar en la reunió de més de 50 països del Grup de Contacte per a la Defensa d'Ucraïna, que tradicionalment es reuneix en la base militar estatunidenca de Ramstein, a Alemanya.

“Treballarem intensament amb els socis els pròxims dies. El ritme és extremadament alt”, ha recalcat en Facebook, on ha dit que els principals temes per a Ucraïna seran “la protecció del cel ucraïnés, fins i tot mitjançant una plataforma d'aviació”.

Réznikov al costat de representants de l'Estat Major i diplomàtics també pretenen impulsar més l'anomenada “coalició de tancs”, abordar la creació d'una reserva forta de municions davant l'elevat consum de projectils, a més de tractar el suport a l'exèrcit en matèria de logística, manteniment i reparacions.

Així mateix, vol aprofundir en els programes d'entrenament dels soldats ucraïnesos, que ja s'entrenen al Regne Unit en el maneig dels tancs Challenger 2 i al sud-oest de Polònia en el dels tancs alemanys Leopard 2.

L'exèrcit alemany ha començat el seu propi programa d'instrucció dels Leopard 2A6, que hauria d'estar finalitzat a la fi del primer trimestre.

Ucraïna espera que els seus socis occidentals aclarisquen el nombre exacte de tancs que enviaran i el calendari de lliurament. Els primers carros de combat han sigut promesos per a finals de març.

De moment, Ramstein no té en l'agenda els míssils de llarg abast que tant demana Ucraïna i dels quals rebrà alguns d'uns 150 quilòmetres d'abast dels EUA.

La portaveu del comandament sud de les Forces Armades d'Ucraïna, Natàlia Humeniuk, ha assenyalat que Rússia ha traslladat dotze vaixells al mar Negre, entre els quals hi ha dos submarins portamíssils amb una càrrega actual de 16 míssils de creuer Kalibr.

Rússia avança amb constància, però molt lentament

En paral·lel, en el terreny, Rússia continua avançant de manera constant, però molt lentament en alguns fronts, encara que siga només dos quilòmetres en quatre dies, com és el cas dels batallons del Districte Militar Central, segons ha reconegut una comandant citada pel Ministeri de Defensa rus en el seu compte de Telegram.

Al Donbass, Defensa assegura que els mercenaris del Grup Wagner van prendre la localitat ucraïnesa de Krasna Hora, situada a només 9 quilòmetres de la ciutat estratègica de Bakhmut.

Si es confirma, les tropes russes estan ben prop de la carretera que condueix a Sloviansk, una de les principals places militars d'Ucraïna a l'est del país.

També et pot interessar

stats