Zaporíjia registra la pitjor ofensiva russa des de l'inici de la guerra

Els russos de Donetsk diuen que tindran “prompte” sota control Marinka

La família Kanishchev, del llogaret de Yampil, en un tren d'evacuació, enmig de l'atac rus a Pokrovsk, regió de Donetsk, Ucraïna
La família Kanishchev, del llogaret de Iampil, en un tren d'evacuació, enmig de l'atac rus a Pokrovsk, regió de Donetsk, Ucraïna / Marko Djurica (Reuters)

Les autoritats imposades per Rússia a la regió ucraïnesa de Donetsk han assegurat aquest divendres que tindran “prompte” sota control la localitat de Marinka, pròxima a la capital regional. "No donaré encara cap data, però Marinka serà alliberada pròximament", ha dit el cap de la República Popular de Donetsk, Denís Pushilin.

Pushilin, citat per l'agència TASS, ha agregat que les tropes ucraïneses han alçat moltes fortificacions a la localitat, a uns 25 quilòmetres de Donetsk, i ara les forces russes estan "trencant les defenses". "Marinka s'està alliberant, ja en controlem gran part i prompte serà alliberada".

D'altra banda, els russos han incrementat aquesta matinada i de manera notable els atacs sobre la regió ucraïnesa de Zaporíjia, al sud-est del país i on es troba la central nuclear més gran d'Europa, ara en mans de Rússia que controla part de la zona.

S'han sentit explosions en diversos punts de la regió, entre ells la mateixa ciutat de Zaporíjia i Vínnitsia, mentre que a la veïna regió de Dnipropetrovsk, les autoritats locals han advertit d'un atac amb drons.

Les forces russes han atacat especialment la infraestructura energètica a Zaporíjia de matinada, colpejant la ciutat dèsset vegades en una hora, segons informa el secretari de l'Ajuntament d'aquesta ciutat, Anatolii Kurtiev. Segons Kurtiev, aquest és el nombre més alt d'atacs llançats per Rússia a Zaporíjia des del començament de la guerra.

"Hui l'enemic ha llançat almenys 70 míssils en un altre atac massiu", ha informat el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, en un vídeo penjat en Telegram, en què ha indicat que han derrocat almenys 60 dels míssils. En el mateix vídeo ha afirmat que els objectius dels atacs eren infraestructures civils i que "desafortunadament, hi ha víctimes".

Els russos han incrementat la seua ofensiva sobre Ucraïna en els darrers dies, quan queden menys de dues setmanes perquè es complisca un any de l'inici de la invasió, que va tindre lloc el passat 24 de febrer, i poques hores després que Zelenski visitara el Regne Unit i França i participara en la cimera de líders de la Unió Europea a Brussel·les. Encara que els combats més durs es lliuren a les regions de Donetsk i Lugansk, a l'est del país, a la frontera amb Rússia, Moscou també ha incrementat els seus atacs a les regions de Zaporíjia i Kherson, al sud-oest.

Les quatre regions van ser annexionades per Rússia el mes de setembre passat, després de la convocatòria de sengles referèndums a les zones ocupades, que no han sigut reconeguts internacionalment, i sense que l'exèrcit rus haja pogut controlar fins hui tot el territori que considera seu.

També et pot interessar

stats