Rússia i la Xina reforcen els seus lligams per a liderar junts un món canviant

Putin i Xi Jingping han segellat l'amistat dels dos països en la trobada a Samarcanda, a l'Uzbekistan, on presideixen la cimera de l'Organització de Cooperació de Xangai

Putin i The Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit in Uzbekistan
Vladímir Putin i Xi Jingping en la cimera de l'OCD a Samarcanda, l'Uzbekistan / Segei Bobylev (Efe)

Rússia i la Xina reforcen els seus lligams. Els presidents de les dues potències s'han mostrat disposats a liderar un món que ha canviat per les crisis d'Ucraïna i Taiwan i, d'aquesta manera, fer front a les ingerències d'Occident.

Vladímir Putin i Xi Jingping han segellat l'amistat dels dos països en la trobada que han tingut a la ciutat de Samarcanda, a l'Uzbekistan, en la vespra de la cimera que celebra aquest divendres l'Organització de Cooperació de Xangai.

Els dos líders han conclòs que el tàndem Moscou-Pequín és clau per a garantir l'estabilitat global i regional.

Arran de la invasió, Rússia ha sigut objecte de nombroses sancions, mentre que la Xina protagonitza, des d'agost, un conflicte amb els Estats Units pel que considera provocacions de Washington a l'estret de Taiwan.

El president de l'Uzbekistan, Shavkat Mirziyóyev, ha avançat que durant la cimera se signaran més de quaranta acords destinats a reforçar la cooperació entre els huit membres (Rússia, la Xina, el Kazakhstan, el Kirguizistan, el Tadjikistan, l'Uzbekistan, l'Índia i el Pakistan).

La reunió, que conclourà amb l'aprovació d'una declaració final, es formalitzarà l'ingrés de l'Iran en l'organització, al qual també aspira Bielorússia.

Després de la reunió dels huit membres de ple dret, a la reunió se sumaran els líders de països observadors i països associats a l'OCS com Turquia, el president de la qual, Recep Tayyip Erdogan, va viatjar personalment a l'Uzbekistan.

Erdogan té previst reunir-se amb Putin per a abordar, entre altres coses, el compliment de l'acord d'exportació de cereal ucraïnés i rus pel mar Negre.

També assisteix el president de l'Azerbaidjan, Ilham Aliyev, el país del qual va protagonitzar aquesta setmana un nou incident fronterer amb Armènia.

També et pot interessar

stats