Rússia i la Xina reforcen els seus lligams per a liderar junts un món canviant

Putin i Xi Jingping han segellat l'amistat dels dos països en la trobada a Samarcanda, a l'Uzbekistan, on presideixen la cimera de l'Organització de Cooperació de Xangai

Putin i The Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit in Uzbekistan
Vladímir Putin i Xi Jingping en la cimera de l'OCD a Samarcanda, l'Uzbekistan / Segei Bobylev (Efe)

Rússia i la Xina reforcen els seus lligams. Els presidents de les dues potències s'han mostrat disposats a liderar un món que ha canviat per les crisis d'Ucraïna i Taiwan i, d'aquesta manera, fer front a les ingerències d'Occident.

Vladímir Putin i Xi Jingping han segellat l'amistat dels dos països en la trobada que han tingut a la ciutat de Samarcanda, a l'Uzbekistan, en la vespra de la cimera que celebra aquest divendres l'Organització de Cooperació de Xangai.

Els dos líders han conclòs que el tàndem Moscou-Pequín és clau per a garantir l'estabilitat global i regional.

Arran de la invasió, Rússia ha sigut objecte de nombroses sancions, mentre que la Xina protagonitza, des d'agost, un conflicte amb els Estats Units pel que considera provocacions de Washington a l'estret de Taiwan.

El president de l'Uzbekistan, Shavkat Mirziyóyev, ha avançat que durant la cimera se signaran més de quaranta acords destinats a reforçar la cooperació entre els huit membres (Rússia, la Xina, el Kazakhstan, el Kirguizistan, el Tadjikistan, l'Uzbekistan, l'Índia i el Pakistan).

La reunió, que conclourà amb l'aprovació d'una declaració final, es formalitzarà l'ingrés de l'Iran en l'organització, al qual també aspira Bielorússia.

Després de la reunió dels huit membres de ple dret, a la reunió se sumaran els líders de països observadors i països associats a l'OCS com Turquia, el president de la qual, Recep Tayyip Erdogan, va viatjar personalment a l'Uzbekistan.

Erdogan té previst reunir-se amb Putin per a abordar, entre altres coses, el compliment de l'acord d'exportació de cereal ucraïnés i rus pel mar Negre.

També assisteix el president de l'Azerbaidjan, Ilham Aliyev, el país del qual va protagonitzar aquesta setmana un nou incident fronterer amb Armènia.

També et pot interessar