Zelenski denuncia la troballa d'una fossa comuna a Izium amb 440 cossos

Ucraïna investiga crims de guerra a Khàrkiv i deté "col·laboradors prorussos i traïdors"

Un edifici residencial danyat a la ciutat recuperada d'Izyum en l'àrea de Khàrkiv, Ucraïna, el 15 de setembre de 2022.
Un edifici residencial danyat a la ciutat recuperada d'Izium en l'àrea de Khàrkiv, Ucraïna / Serguei Kozlov (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 de setembre 2022 - 09:36 Actualitzat: 17 de setembre 2022 - 08:36

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha denunciat la troballa d'una fossa comuna amb 440 cossos s a la població d'Izium, a la regió de Khàrkiv, a l'est del país, fins fa uns dies ocupada per l'exèrcit rus. Es tracta d'un enterrament massiu de soldats i civils, entre ells xiquets, en una zona boscosa dels afores.

En un missatge a Twitter, el Ministeri de Defensa ucraïnès parla de "fins a 440 tombes sense identificar" i diu que dissabte espera disposar d'informació "clara i verificada" sobre aquesta troballa.

"Volem que el món sàpia el que està passant realment i a què ha conduït l'ocupació russa. Butxa, Mariúpol, ara, per desgràcia, Raisin", ha assegurat Zelenski. El president ha denunciat que Rússia "deixa mort pertot arreu i el món ha de responsabilitzar Rússia per aquesta guerra".

Ucraïna ha començat a investigar suposats crims de guerra en els territoris alliberats a la regió oriental de Khàrkiv comesos quan estaven sota ocupació russa, al mateix temps que està immersa en la detenció de col·laboradors prorussos en les localitats recuperades.

"Els fiscals i investigadors ja estan treballant, descobrint nous crims de guerra russos. Assassinat, tortura, destrucció, com vam veure a Butxa l'abril passat als afores de Kíiv", ha assenyalat el fiscal general d'Ucraïna, Andrí Kostin.

La seua oficina ha creat 23 grups mòbils de fiscals, policies i altres experts que recopilaran totes les proves possibles per a documentar els crims i que puguen ser utilitzades en els tribunals ucraïnesos i internacionals.

La tasca és immensa, ja que les forces ucraïneses han alliberat aproximadament 8.500 quilòmetres quadrats, 388 localitats i 150.000 persones des del 6 de setembre a la regió oriental, segons ha dit la viceministra de Defensa, Hanna Maliar.

Detenció de "traïdors" i "col·laboradors" prorussos

Les autoritats ucraïneses també han posat en marxa tasques d'"estabilització" dels territoris de Khàrkiv recuperats, que inclouen la detenció de "traïdors" i "col·laboradors" prorussos.

La portaveu d'Exteriors de Rússia, Maria Zakhàrova, ha contestat que les mesures de "filtració" de Kíiv en els territoris alliberats impliquen "l'assassinat" de civils per part "dels serveis especials i formacions armades neonazis d'Ucraïna".

Més armes i suport

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, de visita per tercera vegada a Ucraïna, ha felicitat Zelenski per "l'èxit militar" d'Ucraïna a la regió de Khàrkiv.

L'alemanya ha recalcat a més que tots els estats membres de la Unió Europea comparteixen l'opinió que "és absolutament vital i necessari que es faça costat a Ucraïna amb l'equip militar que necessita per a defendre's".

Contraofensiva

En el camp de batalla, les forces ucraïneses se centren ara en la seua contraofensiva no sols al sud, sinó també a les regions orientals de Donetsk i Lugansk. Els russos temen ara, ha dit l'assessor presidencial d'Ucraïna Oleksí Arestóvitx, que les forces ucraïneses recuperen Liman i alliberen després Kreminnà i Rubijne, ala veïna regió de Lugansk.

"Llavors des d'allí s'obri el camí a Severodonetsk i Lissitxansk, ha dit en referència a les dues ciutats que Rússia va prendre al juny i juliol, respectivament.

També et pot interessar

stats