Les victòries d'Ucraïna desperten el fantasma de la mobilització a Rússia

En la seua retirada de la regió de Khàrkiv l'exèrcit rus ha deixat els territoris sembrats de mines i cadàvers, segons l'Estat Major General ucraïnés

Repartiment d'ajuda humanitària a la ciutat recentment recuperada de Balakliia en l'àrea de Khàrkiv, Ucraïna
Repartiment d'ajuda humanitària a la ciutat recentment recuperada de Balaklia a l'àrea de Khàrkiv, Ucraïna / Sergey Kozlov (Reuters)

La recent victòria ucraïnesa a l'est del país amb el replegament rus de la regió ucraïnesa de Khàrkiv, que limita amb el Donbass, ha tret a primer pla el tema d'una àmplia mobilització a Rússia i ha revifat la polèmica sobre aquest tema.

"Una operació militar pot ser detinguda en qualsevol moment. La guerra no es pot detindre, acaba amb la victòria o amb la derrota. Estem en guerra i no tenim dret a perdre-la", ha declarat el líder dels comunistes russos, Guennadi Ziugànov. Per això, ha defensat que "és necessària una mobilització total del país".

Aquesta opinió és compartida per molts experts i bloguers militars russos. El líder txetxé, Ramzan Kadírov, ha criticat els errors comesos en el camp de batalla i s'ha mostrat disposat a enviar a 10.000 homes al front. Els prorussos han destacat que les forces ucraïneses a Khàrkiv eren huit vegades més grans que les russes.

"En aquests moments no estem parlant d'una mobilització", ha afirmat Dmitri Peskov, el portaveu del Kremlin. Segons la premsa, el president rus, Vladímir Putin, considera que la majoria dels russos no està disposada a enviar als seus fills a combatre a Ucraïna.

L'exèrcit ucraïnés ha alliberat més de 6.000 quilòmetres quadrats de territori a l'est i el sud del país i més de 300 poblacions a la regió de Khàrkiv. L'objectiu és prosseguir amb la contraofensiva fins a recuperar per complet la província oriental, on Rússia ja només controla una xicoteta franja, que limita amb la regió de Lugansk.

El governador de Lugansk, Serhii Gaidai, assegura que la contraofensiva ucraïnesa ja va arribar a la seua regió i que les forces russes van abandonar la ciutat de Kreminnà, capturada l'abril passat per Rússia.

Rússia deixa mines i cadàver en la seua retirada

En la seua retirada de la regió de Khàrkiv l'exèrcit rus ha deixat els territoris sembrats de mines i cadàvers, segons l'Estat Major General ucraïnés. "Més de 70.000 quilòmetres quadrats en deu regions estan minats amb municions i explosius", ha afirmat, en denunciar que cada dia "es registren fins a 200 crims de guerra sagnants comesos pels ocupants russos".

Per la seua banda, el Ministeri de Defensa rus s'ha negat a reconéixer la retirada de Khàrkiv i qualifica aquesta operació de "reagrupació". Ha assegurat que les seues forces de míssils i d'artilleria llancen atacs "massius" en totes les direccions operatives, inclòs a l'est i el sud.

Ucraïna demana més armes i sancions contra Rússia

Mentrestant, el cap de gabinet de la Presidència ucraïnesa, Andrii Iermak, ha presentat un projecte de recomanacions sobre garanties de seguretat per a Ucraïna amb la participació d'Occident, que implica més armes per a Ucraïna i més sancions contra Rússia.

El funcionari ucraïnés, que va presentar la proposta al costat de l'exsecretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, va assenyalar que aquest projecte no busca substituir l'ingrés del seu país en l'Aliança Atlàntica, sinó que és un mitjà per a garantir la seguretat fins que l'adhesió tinga lloc.

Moscou va reaccionar immediatament al projecte ucraïnés. El diputat rus Leonid Slutski, president del comité d'Assumptes Internacionals de la Duma (cambra baixa), ha assenyalat que aquesta proposta està dirigida "a incrementar la confrontació amb Rússia en comptes de resoldre l'actual situació".

També et pot interessar

stats