Els Estats Units i la Xina rebaixen el to del seu xoc en l'Assemblea General de l'ONU

El secretari general de l'ONU assegura que el món "mai ha estat tan amenaçat ni tan dividit" i crida a la comunitat internacional a "despertar" abans de caure a "l'abisme"

El secretari general de l'ONU, António Guterres, conversa amb el president dels Estats Units, Joe Biden, en la seu de l'organisme a Nova York
António Guterres conversa amb Joe Biden a la seu de l'ONU a Nova York / Eskinder Debebe (ONU)

El xoc entre les dues grans potències mundials, els Estats Units i la Xina, ha marcat les últimes edicions de l'Assemblea General de l'ONU, però en aquesta ocasió tant Joe Biden com Xi Jinping han intentat rebaixar el to i allunyar els fantasmes d'una nova guerra freda.

Aquest risc d'una gran fractura que dividisca al món entre els partidaris de Washington i els de Pequín és una cosa que preocupa enormement Nacions Unides, tal com ha reiterat el seu secretari general, António Guterres, en l'obertura de les reunions de líders internacionals.

No obstant això, Biden s'ha encarregat ràpidament d'assegurar que el seu govern no pretén "una nova guerra freda ni un món dividit en blocs rígids". Encara que ha defensat una "competència forta" amb altres potències, el president dels EUA ha evitat paraules dures com les que havia usat en anys anteriors el seu antecessor, Donald Trump.

El president estatunidenc s'ha estrenat en Nacions Unides prometent una "nova era de diplomàcia" després de tancar a l'Afganistan un "període de guerra imparable", encara que el seu discurs ha arribat en plena polèmica pel nou pacte de defensa tancat amb Austràlia i el Regne Unit, que ha enfadat la Xina, però també aliats com França.

Xi Jinping, que inicialment no tenia previst parlar davant l'ONU i que finalment ho ha fet per vídeo, ha evitat en tot moment referir-se explícitament als Estats Units i ha reclamat apostar per una nova era de cooperació en el món.

"L'èxit d'un país no implica necessàriament el fracàs de l'altre, perquè en el món caben plenament el creixement i el progrés conjunts de tots els països" Xi Jinping - President de la Xina

"L'èxit d'un país no implica necessàriament el fracàs de l'altre, perquè en el món caben plenament el creixement i el progrés conjunts de tots els països", ha defensat. En un aparent esment al fiasco estatunidenc a l'Afganistan, Xi ha assenyalat que s'ha "demostrat una vegada més que la intervenció militar per forces externes i la suposada transformació democràtica són summament nocives".

L'Iran critica als EUA per les sancions al seu país

Qui no ha dubtat a utilitzar aquesta crisi per a atacar a Washington ha sigut el nou president de l'Iran, Ebrahim Raisi, qui ha dit que la retirada de l'Afganistan i episodis com l'assalt al Capitoli del gener passat demostren que "el sistema hegemònic dels Estats Units no té credibilitat, ni dins ni fora del país".

"Hui, els Estats Units no pot eixir de l'Iraq i de l'Afganistan, sinó que és expulsat", ha asseverat Raisi en una intervenció per vídeo en la qual ha criticat amb duresa les sancions al seu país i ha dit que està disposat a reprendre les converses per a reviure el pacte nuclear, sempre que conduïsquen a l'eliminació d'aquestes mesures.

Promeses climàtiques

En una jornada amb molta retòrica, però pocs anuncis concrets per part de les grans potències, han destacat dues promeses en matèria de clima, una de les qüestions a les quals més atenció estan dedicant els mandataris internacionals.

Després d'anunciar a l'abril que anava a duplicar la seua ajuda financera als països en desenvolupament per a afrontar el canvi climàtic, els EUA s'han compromés a doblar novament aquesta quantitat, fins a uns 11.200 milions de dòlars a l'any.

Aquesta promesa acosta l'objectiu fixat en l'Acord de París que els països rics transferisquen anualment 100.000 milions de dòlars al món en desenvolupament, una cosa que fins ara no s'ha complit i que és prioritari, segons l'ONU.

Xi ha anunciat que la Xina deixarà de participar en la construcció de centrals de carbó fora de les seues fronteres, acabant amb una important font de finançament per a aquesta mena d'instal·lacions, molt contaminants.

Guterres ha donat la benvinguda a les dues mesures i ha destacat la seua importància, encara que ha deixat clar una vegada més que encara fa falta fer molts més passos per a aconseguir que la cimera del clima (COP26), que se celebra el novembre a Glasgow, siga un vertader èxit.

En el seu discurs, el diplomàtic portugués ha fet un ombrívol repàs de la situació del món, assegurant que "mai ha estat tan amenaçat ni tan dividit" i cridant la comunitat internacional a "despertar" abans de caure a l'"abisme".

Accés a les vacunes

Guterres ha destacat com a reflex de molts problemes la desigualtat en l'accés a les vacunes contra la Covid-19, qualificant d'"obscenitat" el fet que els països rics hagen immunitzat a la majoria de la seua població mentre un 90% d'Àfrica espera encara la seua primera dosi. Nombrosos líders han insistit en aquest punt, reclamant més solidaritat i accés a vacunes per a poder salvar vides i posar fi a la pandèmia.

També et pot interessar

stats