França eleva a crisi internacional l’aliança militar entre els Estats Units, el Regne Unit i Austràlia

 El país gal ha perdut un contracte per a vendre huit submarins a Austràlia per valor de 56.000 milions d'euros

França eleva a crisi internacional l’aliança militar entre els Estats Units, el Regne Unit i Austràlia / À Punt NTC

Els Estats Units i el Regne Unit han sorprés l’OTAN amb l’anunci, aquesta setmana, d’un acord militar amb Austràlia, amb el principal objectiu de neutralitzar la superioritat naval de la Xina al Pacífic i a l'Índic. 

Aquesta nova aliança entre els tres països ha obert una crisi sense precedents a Brussel·les, ja que ni l'OTAN ni la Unió Europea aproven el procediment. Però el govern de França ha anat un pas més enllà i ha ordenat la retirada dels seus ambaixadors a Austràlia i als Estats Units, tot acusant Washington de mentir. A més, ha exigit als seus socis europeus una resposta conjunta per a plantar cara a una iniciativa que el país francòfon considera deslleial. 

"Hi ha hagut mentida, duplicitat, trencament de la confiança, menyspreu, una crisi en tota regla", en paraules de Jean-Yves Le Drian, ministre francés d'Afers exteriors.

A l'enfrontament d'aquesta setmana se sumen les tensions provocades per la retirada de les tropes dels Estats Units de l'Afganistan, en què el bloqueig i les represàlies dels talibans van provocar una de les evacuacions més grans i més difícils de la història.

Per això, França ha reclamat als socis europeus actuar en bloc per a tindre pes en la política exterior i de seguretat del planeta. 

La indignació del govern francés també té un motiu econòmic. Arran d’aquesta nova aliança militar, el país ha perdut un contracte per a vendre huit submarins a Austràlia per valor de 56.000 milions d'euros. El negoci serà ara per als Estats Units, que ofereix submergibles de propulsió nuclear molt superiors als francesos.

També et pot interessar

stats