Els Estats Units abaten un altre objecte volador prop de la frontera amb el Canadà
La Xina també assegura haver detectat cossos desconeguts en l'espai aeri més de deu vegades, mentre el Pentàgon fa caure el tercer en tres dies, ara sobre el llac Huron a Michigan
L'exèrcit dels Estats Units ha fet caure aquest diumenge un nou objecte volador sense identificar que planava sobre el llac Huron, prop de la frontera amb el veí Canadà, segons ha confirmat el Pentàgon. És el tercer cos abatut per un míssil estatunidenc a Amèrica del Nord en tres dies, després del que es va interceptar en aigües d'Alaska divendres i el neutralitzat en la regió canadenca del Yukon el dissabte. L'anunci arriba huit dies després que esclatara l'anomenada “crisi dels globus” el passat 3 de febrer, arran del descobriment d'un presumpte globus espia xinés sobre territori estatunidenc que finalment es va fer caure a aigües de l'Atlàntic després de sobrevolar el país diversos dies.
Segons ha explicat en un comunicat el Departament de Defensa dels Estats Units, un F-16 de la Força Aèria ha derrocat a les 14:42 hores (20:42 hora peninsular), per orde del president, Joe Biden, aquest nou artefacte. Té forma octogonal i es trobava a 20.000 peus, poc més de 6.000 metres d'altitud, sobrevolant el Llac Huron en l'estat de Michigan. “El seu camí i l'altitud van provocar preocupacions, també perquè poguera suposar un perill per a l'aviació civil”, ha apuntat el Pentàgon, que també afegeix que s'ha decidit executar la neutralització en una zona en què es podia evitar que les restes danyaren ningú i al mateix temps feia possible recollir-los. No hi ha indicacions de danys col·laterals ni que cap civil s'haja vist afectat per l'operació per a fer caure l'artefacte.
El Departament de Defensa desconeix de moment l'origen dels tres objectes abatuts en els últims tres dies als Estats Units i el Canadà i no pot confirmar encara si són xinesos, com sí que ho era el globus espia abatut el 4 de febrer. Les autoritats han insistit que no consideren l'últim artefacte com una amenaça sobre el terreny, però sí un risc per a l'aviació civil i un perill a causa de les “capacitats potencials de vigilància”. L'exèrcit treballarà ara per a recuperar-hi les restes, part de les quals han caigut possiblement en aigües canadenques del llac Huron.
La nova crisi diplomàtica oberta entre Washington i Pequín ha tensat de nou les relacions entre les dues potències. El govern xinés va admetre que el primer globus procedia del seu país, però va assegurar que es tractava d'un instrument d'investigació atmosfèrica amb finalitats meteorològiques que s'havia desviat de la trajectòria original. A més, retreu els Estats Units el fet d'haver reaccionat de manera exagerada davant l'incident.
Per la seua banda, l'administració Biden ha acusat la Xina d'haver desenvolupat, amb la implicació de les forces armades, un “programa” de globus per a tasques d'espionatge i que ja han sobrevolat més de quaranta països en cinc continents. Segons fonts governamentals citades per diversos mitjans, els Estats Units han elevat els controls en l'espai aeri arran del globus xinés, cosa que pot explicar les deteccions successives d'aparells sobrevolant el país.
La Xina també detecta “objectes voladors no identificats”
Paral·lelament, les autoritats de la província xinesa de Shandong, situada a l'est del país, han assegurat haver detectat també “objectes voladors no identificats” en l'espai aeri nacional, segons publica la premsa local. L'Oficina de Desenvolupament Marítim del districte de Jimo, a la ciutat de Qingdao, ha informat aquest diumenge de l'albirament de diversos “objectes desconeguts en el cel”, apunta el periòdic The Paper. “S'han detectat prop de la costa de la localitat de Rizhao objectes desconeguts. Els departaments encarregats es preparen per a fer-los caure”, han alertat per missatge de text les autoritats als pescadors de la zona, segons el mitjà.
Fins al moment, no s'ha facilitat informació sobre la naturalesa dels artefactes ni sobre les possibles actuacions per a abatre'ls. Vídeos no verificats que circulen en les xarxes socials xineses mostren una filera de punts brillants en el cel d'una zona costanera.
Aquest dilluns, el portaveu del ministeri d'Afers Estrangers xinés, Wang Wenbin, ha precisat en una sessió informativa a Pequín que aquest tipus d'objectes han volat sense permís sobre el país asiàtic més de deu vegades des de principis de gener del 2022. "És comú que globus dels Estats Units entren il·legalment en l'espai aeri d'altres països. Només l'últim any, globus estatunidencs han sobrevolat l'espai aeri xinés a gran altitud més de deu vegades sense l'aprovació de les autoritats xineses pertinents. Els Estats Units han de reflexionar i canviar d'actitud abans d'incitar a la confrontació, calumniar i acusar els altres", ha afirmat Wenbin. Preguntat per la resposta xinesa sobre la identificació d'aquests objectes, ha assenyalat que ha sigut "responsable i professional".