La Xina diu que el globus es desvià per error i acusa els Estats Units de "danyar greument" les relacions

Creix l'escalada diplomàtica entre Washington i Pequín, capitals de les dues potències més importants del món

Imatge que ha pres un testimoni del suposat globus espia mentre sobrevolava la ciutat de Billings, a Montana
Imatge que ha pres un testimoni del suposat globus espia mentre sobrevolava la ciutat de Billings, a Montana / Chase Doak (Reuters)

El viceministre d'Afers Estrangers de la Xina, Xie Feng, ha acusat els Estats Units de "danyar greument" les relacions entre ambdues potències després que Washington abatera el globus espia que sobrevolava l'espai aeri del seu país. En un comunicat publicat aquest dilluns per la cancelleria xinesa, Feng ha assegurat que l'aeronau civil va desviar-se de trajectòria "per accident" i que l'administració nord-americana "ha fet un ús indiscriminat de la força" contra l'aparell.

Així, l'alt funcionari ha descrit la reacció de la Casa Blanca com a “exagerada” i ha carregat contra aquest país nord-americà per "violar greument l'esperit del dret internacional". "La Xina protegirà els drets i interessos legítims de les empreses xineses i defendrà els interessos i la dignitat del país", ha afirmat.

La cancelleria va instar Feng diumenge a exposar el malestar xinés davant de l'ambaixada dels Estats Units a Pequín, segons el comunicat. Va ser la vespra quan els Estats Units van fer caure el suposat globus espia, que feia diversos dies que sobrevolava el país. Les autoritats van haver d'esperar que l'aparell estiguera sobre l'oceà per a no causar danys a la població ni al mobiliari urbà. Les restes de l'aparell van caure a la mar i estan sent recuperades. Divendres, la Xina havia admés que el globus era seu, però va assegurar que es tractava d'"un dirigible civil utilitzat amb fins d'investigació, principalment meteorològics".

El descobriment d'aquests globus en l'espai aeri estatunidenc ha desencadenat una crisi diplomàtica entre Washington i Pequín i ha motivat la suspensió de la visita institucional que el secretari d'Estat, Antony Blinken, tenia previst fer a aquest país asiàtic el cap de setmana passat. Era el primer alt càrrec estatunidenc que viatjava a la potència asiàtica des del 2018, un moviment amb què l'administració Biden buscava afermar les relacions bilaterals i reduir la tensió.

També et pot interessar

stats