Corea del Nord dispara un nou míssil a la mar del Japó després d'anunciar una resposta més dura contra la presència militar dels EUA

El llançament coincideix amb la visita a Seül de Pedro Sánchez, que ha condemnat l'assaig balístic

Una sud-coreana segueix des del Seül la notícia del llançament d'un nou projectil des de Corea del Nord
Una sud-coreana segueix des del Seül la notícia del llançament d'un nou projectil des de Corea del Nord / Heo Ran (Reuters)

La mar que separa la península de Corea i el Japó ha sigut escenari d'un episodi més de la guerra freda que el règim de Pyongyang lliura amb les potències prooccidentals de la regió. Corea del Nord va disparar un míssil balístic de curt abast a 47 kilòmetres enmig de la massa d'aigua que separa el país del Japó, hores després que la titular d'Exteriors nord-coreana, Choe Son-hui, amenaçara amb "donar una resposta més ferotge" a la presència militar dels Estats Units a la regió, i anunciara que enfortirà el seu poder dissuasiu en la península.

El llançament del projectil, que va volar uns 240 quilòmetres abans d'impactar contra la mar, es produeix després que el règim de Pyongyang disparara una trentena de míssils més a primers de novembre, una xifra rècord, en resposta a les maniobres aèries de Seül i Washington, que han incrementat la tensió a la regió. Un d'aquests míssils va impactar en aigües de Corea del Sud, que va respondre disparant també els seus a la zona de control marítim del Nord, una situació inèdita des de la separació de la península. En les maniobres militars conjuntes, els caces dels Estats Units i Corea del Sud també han disparat míssils a la mar del Japó.

El nou llançament coincideix amb la visita de Pedro Sánchez a Seül, la primera d'un president del govern espanyol des de fa setanta anys, quan els dos països iniciaren les relacions diplomàtiques. Sánchez ha condemnat l'assaig balístic de Pyongyang que considera que fa patent que "l'amenaça nord-coreana" continua vigent.

Diumenge passat els líders de Corea del Sud, Japó i els Estats Units (Yoon Suk-yeol, Fumio Kishida, i Joe Biden) van acordar prendre "mesures decisives" per a aconseguir la desnuclearització completa de Corea del Nord i van exhibir el seu compromís per a enfortir l'anomenada "dissuasió estesa". Aquest concepte fa referència a l'enviament d'actius estratègics estatunidencs a la península coreana i el seu entorn de "manera coordinada i quan siga necessari" en funció de les accions del règim del nord.

La tensió en la península coreana està assolint cotes inèdites davant les repetides proves d'armes nord-coreanes, les maniobres dels aliats i la possibilitat que, tal com indiquen els satèl·lits, el règim de Kim Jong-un ja estiga llest per a realitzar la seua primera prova nuclear des de 2017.

També et pot interessar

stats