Les dues Corees es llancen míssils en territori contrari, per primera vegada

Seül ha disparat tres projectils en territori marítim de Pyongyang, en resposta al llançament de deu míssils, un dels quals ha caigut a 57 km de la costa de Corea del Sud

Un grup de persones atén a l'alerta sobre els llançaments de míssils a Corea del Sud
Un grup de persones atén l'alerta sobre els llançaments de míssils a Corea del Sud / Agència Yonhap (Reuters)

Les dues Corees han llançat míssils en territori marítim del país veí per primera vegada des de la separació de la península el 1945, en una escalada de tensió entre els estats amb trets de guerra freda.

L'incident ha començat la nit de dimarts a dimecres, quan Pyongyang ha disparat una desena de projectils a la mar del Japó, un dels quals ha caigut en aigües territorials de Seül, a 57 quilòmetres de la costa. No hi ha precedents, des de la separació, d'un llançament nord-coreà al sud de la línia límit nord (LLN), la qual delimita la frontera marítima entre els dos estats.

L'exèrcit de Corea del Sud ha respost amb el llançament de tres míssils de precisió aire-terra a aigües nord-coreanes. Avions de combat F-15 i F-16 han disparat els projectils a mar oberta en aigües al nord de l'LLN per a "donar resposta a la provocació" nord-coreana, segons ha informat l'Estat Major Conjunt. És també la primera vegada que míssils de Seül cauen aigües territorials del país veí.

La tensió en la península s'ha incrementat a nivells perillosos en els últims mesos. Des de principi d'any Corea del Nord ha llançat 36 míssils, la xifra més alta des del de la constitució de la República Popular de Corea. L'intercanvi de míssils s'ha produït quan Seül i Washington celebren les maniobres aèries més grans en cinc anys, una operació en què han mobilitzat 240 avions aproxidament. En la vespra, Pyongyang va advertir que prendria represàlies "més poderoses" per considerar els exercicis una amenaça per a la seua sobirania. Els satèl·lits occidentals apunten la possibilitat que el règim de Kim Jong-Un podria estar preparant la primera prova nuclear en cinc anys.

També et pot interessar

stats