La COP27 aprova crear un fons per a costejar els danys pel canvi climàtic als països vulnerables

Pel que fa a la reducció d'emissions de gasos amb efecte hivernacle, la cimera tanca sense avanços respecte al Pacte de Glasgow

La Cimera pel Clima COP27 ha finalitzat aquesta matinada a Xarm el-Xeikh amb l'aprovació de la creació d'un fons per a finançar pèrdues i danys en països en desenvolupament "particularment vulnerables" a l'efecte del canvi climàtic, una demanda històrica d'aquestes nacions amenaçades pel calfament global al qual a penes han contribuït.

En la proposta de les parts de la Convenció Marc de l'ONU sobre el Canvi Climàtic reunides a Egipte encara hi ha molts detalls per perfilar, però el mecanisme va en la línia de la "solució mosaic" que demanava el bloc negociador de la Unió Europea, que aquest dissabte va amenaçar d'abandonar la cimera si no s'arribava a un compromís dels 1,5 graus.

El fons, un dels punts de fricció en les negociacions climàtiques que durant dues setmanes ha allotjat la ciutat egípcia —inicialment els països en desenvolupament exigien aquest fons mentre els desenvolupats es mostraven reticents—, s'ha aprovat finalment per prop de 200 estats en la sessió de clausura de la COP27, on també s'ha confirmat el Pla d'Implementació de Xarm el-Xeikh.

El text, una declaració política sense efectes vinculants, recull les propostes consensuades per les parts per a contenir l'escalfament global per sota del grau i mig de temperatura mitjana en 2100 respecte als nivells preindustrials a fi d'evitar les pitjors conseqüències de la crisi climàtica, com recomana la comunitat científica i reflecteix l'Acord de París.

Sense avanços en la reducció d'emissions

Les propostes incloses en l'apartat de mitigació —reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle— no aporten canvis substancials des del Pacte de Glasgow, l'acord amb què va concloure la passada cimera del clima COP26 celebrada a la ciutat escocesa, com van criticar organitzacions ecologistes i també la ministra espanyola de Transició Ecològica, Teresa Ribera, en declaracions a mitjans.

El Pla d'Implementació de Xarm el-Xeikh insta els països a reduir progressivament la generació d'energia a partir del carbó —en plantes que no compten amb tecnologies de captura de carboni— i a abandonar gradualment els subsidis ineficients als combustibles fòssils, petició que ja estava plasmada en el text de Glasgow.

També reconeix la posada en marxa de la Xarxa de Santiago, un programa d'assistència tècnica per a minimitzar les pèrdues i els danys causats pels efectes adversos del canvi climàtic, un sistema paral·lel al fons que dirigiria les ajudes cap a les reparacions climàtiques en països més damnificats.

Decepció de la Unió Europea

El vicepresident executiu de la Comissió Europea (CE), Frans Timmermans, s'ha mostrat "decebut" per no haver aconseguit que s'adoptara "un llenguatge fort" en el tema de la reducció d'emissions contaminants en el text final de la cimera.

"Per a fer front al canvi climàtic és necessari que tots els fluxos financers donen suport a la transició cap a la baixa emissió de carboni: la UE va vindre ací per a obtindre un llenguatge fort i estem decebuts per no haver-lo obtingut", ha assenyalat el també responsable comunitari del Pacte Verd en el seu discurs final.

En la cerimònia de clausura, Timmermans va voler deixar clar que aquest pla "no és un pas avant suficient per a les persones i el planeta" i ha lamentat "el temps perdut".

També et pot interessar

stats