La Casa Blanca demana al Congrés una reforma que previnga nous casos de violència policial

La demanda arriba després dels últims assassinats a homes negres per les forces de l’estat

Karine Jean-Pierre, durant la roda de premsa d'aquest dijous a la Casa Blanca
Karine Jean-Pierre, durant la roda de premsa d'aquest dijous a la Casa Blanca / Oliver Contreras (Efe)

La portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, ha demanat aquest dijous al Congrés estatunidenc que treballe per a aprovar lleis que permeten una reforma policial al país, que previnga possibles casos de violència policial. "El president continuarà fent tot el que estiga al seu abast per a lluitar per la reforma policial en el Congrés", ha apuntat Jean-Pierre en la roda de premsa diària.

La portaveu ha fet aquestes declaracions hores abans que el president Joe Biden es reunisca a la Casa Blanca amb legisladors de la comunitat negra per a parlar sobre com reformar la Policia. Aquests moviments arriben després que en menys d’un mes la policia estatunidenca ha assassinat brutalment dos homes negres. Primer va ser el jove Tyre Nichols, a qui un grup de policies va donar una pallissa després d'haver comés, presumptament, una infracció de trànsit a Memphis (Tennessee). Les imatges de la brutal pallissa es feren públiques dissabte passat, i va ser quan l’assassinat va transcendir.

Així mateix, a mitjan gener, Keenan Anderson —cosí de la cofundadora de moviment Black Lives Matter, Patrisse Cullors— va morir hores després que la policia de Los Angeles l'immobilitzà repetidament al carrer mentre li disparaven amb una pistola Taser. Malgrat que una ambulància va arribar uns cinc minuts després que li dispararen i el va traslladar a un hospital local, aquest mestre d'anglés, de 31 anys, i pare, va morir unes quatre hores i mitja després de patir una aturada cardíaca, segons la policia.

I fa tot just una setmana, el 26 de gener, la policia de Huntington Park, un municipi del sud del comtat de Los Angeles (Califòrnia), va matar a tirs Anthony Lowe Jr., un home negre de 36 anys que anava en cadira de rodes. En les gravacions difoses en les xarxes socials es veu com Lowe tracta de fugir de les forces de seguretat, encara que a penes pot moure's perquè té les cames amputades. El volien detindre per ser sospitós d'un apunyalament. Dos agents s'acostaren a ell amb les armes desenfundades i el perseguiren. La gravació no capta el moment precís del tiroteig.

El funeral per Nichols va ser aquest dimecres i hi va assistir la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, que es va unir a les peticions perquè el Congrés aprove la llei de justícia en la Policia George Floyd", que advoca per una reforma policial que, dos anys i mig després, encara no ha arribat.

"Com ha dit repetidament el president, cap acció executiva pot substituir la legislació federal. Un canvi real i durador a nivell estatal i local requerirà que el Congrés actue", ha insistit aquest dijous Jean-Pierre. Per això, la portaveu ha cridat els republicans a deixar de interposar-se en el camí per a garantir que el sistema de justícia estiga a l'altura del seu nom.

També et pot interessar