Publiquen els vídeos de la brutal pallissa mortal de cinc policies a un afroamericà als Estats Units

Tyre Nichols, de 29 anys, va morir a mans dels agents després que el pararen per sospita de conducció imprudent

Imatges captades de la pallissa policial a Tyre Nichols / Departament Policial de Memphis

La matinada d'aquest dissabte s'han publicat les imatges gravades per una càmera de vigilància en què ha quedat capturada la pallissa mortal que cinc policies van propinar al jove Tyre Nichols a Memphis (Tennessee) als Estats Units, el 7 de gener passat, després d'haver-lo fet parar per sospita de conducció imprudent. Com es pot veure en el vídeo, els agents trauen Nichols del cotxe a la força mentre crida "Jo no he fet res!". Entre diversos agents l'espenten contra terra i l'amenacen d'utilitzar la Taser, mentre el jove obeeix i els demana que paren el comportament agressiu amb el qual estan tractant-lo. En un moment aconsegueix escapar corrents, però els agents aconsegueixen atrapar-lo amb la Taser i comencen a pegar-li puntellons, algun al cap, i colpejar-lo amb una porra. Durant la pallissa a Nichols, que cridava repetidament "Mare, mare!", els agents també el varen arruixar amb gas pebre.

Després que els vídeos isqueren a la llum, centenars de persones bloquejaren el trànsit en una autopista de la ciutat al crit de "Sense justícia, no hi ha pau", segons recullen mitjans locals. Altres ciutats del país també han participat en les protestes, incloent-hi Atlanta, Washington DC, Detroit i Nova York, on més de cent persones s'han manifestat a Times Square.

Els cinc agents que van estar involucrats en la pallissa a Nichols, també afroamericans, van ser acomiadats del departament de policia i s'enfronten a una sèrie de càrrecs criminals per la mort del jove, a qui van ingressar per les ferides provocades a l'hospital, on va morir tres dies després. En aquest sentit, el fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, ha promés que hi haurà una investigació sobre la mort del Nichols.

"Ningú ha de témer ser assassinat durant una parada de trànsit"

El president dels EUA, Joe Biden, ha assenyalat aquest divendres que està indignat després de veure els vídeos i ha demanat a les persones no recórrer a la violència per a expressar el seu enuig justificable.

Així mateix, l'organització Amnistia Internacional també ha criticat l'actuació de la policia de Memphis després que es conegueren les imatges. "El vídeo mostra actes veritablement violents, preocupants i inhumans, ningú ha de témer ser assassinat durant una parada de trànsit", ha dit l'organització en un comunicat.

La policia dels EUA ha sigut assenyalada per organitzacions de drets humans per fer un ús de la violència de manera desproporcionada cap a la població negra al país. Quasi un terç de totes les persones mortes per la policia als EUA el 2021 van ser persones afroamericanes quan només representen el 13% de la població del país, d'acord amb l'organització Mapping Police Violence.

També et pot interessar

stats