Borrell: "Una eventual derrota d'Ucraïna significaria tindre l'exèrcit rus a la frontera d'Europa"

L'alt representant de la Unió Europea per a Afers Estrangers afirma que Ucraïna "continua sent una prioritat absoluta" per a la UE i subratlla que "cal guanyar la guerra i cal guanyar la pau"

Zelenski saluda a Borrell en Kíiv, Ucraïna
Zelenski saluda a Borrell en Kíiv, Ucraïna / Efe

L'alt representant de la Unió Europea per a Afers Estrangers, Josep Borrell, ha advertit que Rússia "està anant a per totes" i considera que cal explicar de cara a les eleccions europees de juny què significaria tindre a Ucraïna un govern "titella", com a Bielorússia, i l'exèrcit rus "a la frontera" de la Unió Europea.

"Rússia anirà a per totes. Putin no té la menor intenció de cedir. Li va la seua supervivència política", ha assenyalat el cap de la diplomàcia europea durant la seua quarta visita a Ucraïna des de la invasió a gran escala russa, que el dia 24 compleix dos anys.

Borrell, que ha portat a Kíiv un "ferm" missatge de solidaritat i de suport militar, polític i financer de la UE, donar per segur que a Putin "no li importa sacrificar el seu exèrcit i el seu poble, perquè està patint enormes pèrdues materials i humanes i no ha aconseguit cap avanç territorial significatiu".

Ara bé, Ucraïna tampoc ha obtingut al camp de batalla una contraofensiva perquè està davant d'unes "poderoses defenses russes", però Moscou està "a la defensiva".

Per tant, Borrell considera que "cal continuar insistint en l'ajuda a un poble que es defensa contra un veí poderós que vol imposar per la força la seua dominació" i que té "la nostàlgia de l'antic imperi soviètic o tsarista".

Explicar les raons per les quals la UE ajuda a Ucraïna

Amb les eleccions europees molt a la vora (del 6 al 9 de juny), el cap de la diplomàcia europea creu que hi ha una tasca educativa per a explicar les raons per les quals la UE ajuda Ucraïna i quines serien les conseqüències de la seua derrota.

"Això significa que Putin pot pensar que si va guanyar una vegada, per què no podria guanyar-ne una segona al seu veí? Significaria que Rússia controlaria el 35% de tots els mercats mundials de blat, per exemple. Hi ha perspectives que la gent necessita conéixer si volem saber per què fem el que fem", ha dit.

Des que va començar la invasió a gran escala russa i fins a finals de 2023, la UE ha ajudat Ucraïna amb 88.000 milions d'euros, dels quals 28.000 milions han anat destinats a armament. Ara ha compromés altres 50.000 milions per a quatre anys d'ajuda i està treballant per a augmentar el suport militar el 2024 amb altres 5.000 milions més.

L'alt representant de la Unió Europea per a Afers Estrangers ha afirmat que Ucraïna "continua sent una prioritat absoluta" per a la UE i ha subratllat que "cal guanyar la guerra i cal guanyar la pau".

Borrell s'ha reunit a Kíiv amb el primer ministre, Denís Shmigal, el ministre d'Afers Exteriors, Dmytro Kuleba, el de Defensa, Rustem Umérov, i el president, Volodímir Zelenski.

Ucraïna reclama més munició

Ucraïna s'acosta als dos anys de guerra amb Rússia amb la necessitat apressant de rebre més munició i sistemes de defensa aèria, al mateix temps que tracta de desenvolupar un exèrcit de drons per a tractar de compensar les seues mancances d'armament.

Més munició i sistemes de defensa aèria va ser precisament la petició que més ha escoltat Borrell en la seua visita a Ucraïna. Li han entregat fins ara el 52% i les previsions són que a final d'any s'arribe a 1.155.000 municions.

Escenaris de la guerra a Ucraïna

Els pròxims mesos són clau, ja que Rússia té la percepció que pot guanyar-la, ha explicat el cap del departament sobre Rússia del Centre d'Estudis Orientals (OSW) de Varsòvia, Marek Menkiszak.

Menkiszak considera quatre escenaris, des del més positiu per a Ucraïna, en el qual rep una forta ajuda militar i aconsegueix imposar-se a la fi d'any o a principis de 2025.

El segon és que Ucraïna vaja perdent a poc a poc territori fins a les eleccions estatunidenques de novembre pròxim, en les quals Rússia espera que guanye el republicà Donald Trump i li facilite imposar les seues condicions de pau per a quedar-se amb els territoris ja annexats.

El tercer és que Rússia inicie una gran ofensiva des de mitjan març, després de les seues eleccions presidencials, fins a juliol, de manera que coincidisca amb la 75a cimera de l'OTAN, que se celebrarà a Washington entre el 9 i l'11 del mes. I l'últim és que Rússia faça un "enorme error de càlcul" i llance els seus atacs més enllà d'Ucraïna.

"La millor garantia de seguretat que podem donar a Ucraïna la Unió Europea és fer-lo membre del nostre club", ha conclòs Borrell.

També et pot interessar

stats