Bolsonaro diu que tornarà al Brasil al març per a liderar l'oposició a Lula

L'expresident ultradretà assenyala en una entrevista a The Wall Street Journal que defendrà una agenda econòmica liberal i combatrà el dret a l'avortament

Imatge d'arxiu del president del Brasil, Jair Bolsonaro
Imatge d'arxiu del president del Brasil, Jair Bolsonaro / Adriano Machado (Reuters)

L'expresident del Brasil, l'ultradretà Jair Bolsonaro, ha anunciat que tornarà al país al març després d'haver passat més d'un mes als Estats Units. El predecessor de Luiz Inácio Lula da Silva al capdavant del govern brasiler va volar a Florida dos dies abans que aquest jurara el càrrec com a president l'1 de gener i, més tard, va sol·licitar un visat de turista de sis mesos per a allargar l'estada a terres nord-americanes.

En una entrevista al diari The Wall Street Journal, la primera des que va abandonar el Brasil, Bolsonaro ha assegurat que té previst tornar-hi les pròximes setmanes perquè la seua missió a la Terra encara no s'ha acabat: vol liderar l'oposició política a Lula da Silva. L'anterior mandatari pretén sumar forces amb els aliats més conservadors del Congrés i impulsar una agenda liberal en economia, revertir el dret a l'avortament i promoure la liberalització de les armes.

Bolsonaro també haurà de defendre's de les acusacions que el situen com un dels instigadors de les protestes colpistes que esclataren al país el mes passat en rebuig del resultat de les eleccions d'octubre, que va guanyar Lula per la mínima i el feren a ell fora del poder. El Tribunal Suprem del país investiga l'expresident, que ja no té immunitat, per haver encoratjat l'assalt violent a les tres principals institucions de la República —Congrés, Presidència i el mateix Tribunal Suprem—, protagonitzat per milers de seguidors bolsonaristes amb connivència aparent de militars i policies.

De fet, la justícia investiga un document trobat en casa d'un dels seus exministres que implicaria Bolsonaro en l'intent de colp d'estat contra Lula da Silva, a pesar que ell sempre s'ha desmarcat de l'assalt als poders de l'Estat que va tindre lloc el 8 de gener a Brasília.

També et pot interessar

stats