Lula revoca la normativa de Bolsonaro que inhibia l'avortament legal

Lula va dir en la campanya per a les eleccions d'octubre que és "personalment contrari" a la interrupció voluntària de l'embaràs

L'expresident del Brasil Luiz Inácio Lula da Silva compleix una pena de 9 anys de presó
El president del Brasil Luiz Inácio Lula da Silva / À Punt NTC

El govern de Lula da Silva ha revocat aquest dilluns una normativa dictada per l'administració de Bolsonaro que inhibia l'accés a l'avortament al Brasil, fins i tot en els casos emparats per la llei. El Ministeri de Salut ha derogat la mesura que obligava els metges i els hospitals a notificar a la policia que anaven a realitzar un avortament a una possible víctima de violació, segons ha publicat en el Diari Oficial.

Al Brasil, l'avortament només està permés per llei en els casos de violació, quan la vida de la mare està en perill o el fetus presenta anencefàlia. No obstant això, el setembre de 2020, el llavors ministre de Salut, el general de l'Exèrcit Eduardo Pazuello, va publicar el text que, en la pràctica, sumava burocràcies i complicava la interrupció voluntària de l'embaràs fruit d'una violació.

També determinava que, abans d'efectuar l'avortament, havia d'oferir-se a la gestant la possibilitat de veure a l'embrió o al fetus a través d'una ecografia, la qual cosa va ser anul·lat posteriorment per l'alt tribunal.

El Ministeri de Salut, sota la gestió de Bolsonaro, va publicar aquesta mesura unes poques setmanes després del cas d'una xiqueta de deu anys que va quedar embarassada després de ser violada sistemàticament per un oncle i la família de la qual va trobar moltes dificultats perquè se li practicara l'avortament, malgrat estar garantit per llei.

Lula va dir en la campanya per a les eleccions d'octubre, que va guanyar per un estret marge sobre Bolsonaro, que és "personalment contrari l'avortament", però que durant el seu mandat no abordaria l'assumpte, que considera competència del Congrés.

També et pot interessar

stats