Biden i Xi Jingping es troben a Bali per a rebaixar tensions de cara al G20

Els presidents dels Estats Units i la Xina es veuen les cares amb el rerefons del conflicte per Taiwan, la guerra d'Ucraïna o els aranzels comercials

Els presidents d'Estats Units, Joe Biden, i la Xina, Xi Jinping
Els presidents d'Estats Units, Joe Biden, i la Xina, Xi Jinping / Reuters

Els presidents de les dues principals potències del món, els Estats Units i la Xina, es reuneixen aquest dilluns a l'illa indonèsia de Bali amb l'objectiu d'encaminar de nou les relacions bilaterals per a suavitzar l'escalada de tensió dels últims mesos a propòsit, sobretot, del conflicte diplomàtic obert per Taiwan.

La trobada entre Joe Biden i Xi Jinping arriba la vespra de la cimera del G20, que també té lloc en el país asiàtic, i serà la primera que mantenen en persona els dos líders des que el demòcrata estatunidenc va arribar a la Casa Blanca el gener de 2021. Ha cristal·litzat després de mesos de negociacions secretes entre els dos governs i tindrà lloc a les 10:30, hora peninsular (17:30, hora local).

Segons fonts diplomàtiques nord-americanes, Biden arriba a la cita amb el propòsit d'establir canals de comunicació amb el president xinés per tal d'evitar malentesos i fixar "unes regles de circulació clares" que eviten que la competència entre Pequín i Washington desemboque en un conflicte. La Casa Blanca espera que la reunió dure unes dues hores.

El mandatari nord-americà vol tractar amb l'homòleg xinés el tema dels drets humans en el país asiàtic i les tensions a l'entorn de la mar de la Xina meridional i Taiwan, aliat de Washington que Pequín considera una província rebel. Un altre dels assumptes de la reunió serà Corea del Nord, que ha augmentat el llançament de míssils i podria estar preparant-se per a realitzar la primera prova nuclear des del 2017. També és possible que s'aborde la qüestió comercial, especialment els aranzels que l'expresident Donald Trump (2017-2021) va imposar a les importacions xineses i que Biden ha mantingut, així com les noves restriccions que els Estats Units han posat a la venda de microxips xinesos.

Tot, amb el rerefons també de la guerra a Ucraïna iniciada arran de la invasió russa. La Xina ha mantingut en aquesta contesa una neutralitat que en Occident s'ha interpretat com un gest cap a Moscou. Pequín no ha condemnat l'ofensiva ordenada per Vladímir Putin i culpa l'OTAN i els Estats Units dels moviments del líder rus a Europa.

A les 21:30 (14:30, hora peninsular), unes quatre hores després de l'inici de la trobada, Biden té previst oferir una roda de premsa.

També et pot interessar

stats