"La prioritat de Xi Jinping és l'estabilitat i el control social"

L'investigador del Reial Institut Elcano ens dona les claus de la situació geopolítica de la Xina quan se celebra el 20é congrés del Partit Comunista

L'expert Mario Esteban del Reial Institut Elcano ens dona les claus sobre l'avenir de la Xina / À Punt NTC

Més de dos mil delegats participen des d'aquest diumenge en el vinté congrés del Partit Comunista de la Xina que, amb més de 90 milions de membres, és una de les organitzacions polítiques més grans del món, que controla tots els aspectes de la vida política del país, i també els llocs de treball o les institucions d’ensenyament. 

Un congrés que està abocat a reforçar l'immens poder que Xi Jinping ha acumulat després de deu anys com a secretari general del partit i com a president del país més poblat del món, equiparant-lo a Mao Tse-tung, fundador del partit i de la República Popular de la Xina. 

Fa uns mesos es va modificar la constitució xinesa per a eliminar el límit de dos mandats presidencials de cinc anys. Després de deu anys a la cúspide del poder, Xi Jinping en podrà estar, com a mínim, cinc més al capdavant del partit, l'exèrcit i l'estat xinés. Un factor a tenir en compte per a entendre el pes geopolític del gegant asiàtic. 

Amb motiu de la celebració del congrés, entrevistem Mario Esteban, investigador principal per a Àsia-Pacífic del Reial Institut Elcano i president de l’Associació Espanyola d’Estudis d’Àsia Oriental, que ens dona les claus sobre l’avenir xinés.

Cap a on vol portar la Xina Xi Jinping?

El full de ruta de Xi Jinping no és només l'èxit econòmic de la Xina, sinó que el país esdevinga en una gran potència internacional. És el que ell anomena “el rejoveniment de la nació Xinesa” que espera assolir en 2049, per al centenari de la creació de la República Popular.

És previsible una confrontació militar amb els EUA?

Cap de les parts vol arribar a un conflicte bèl·lic. Sí que és possible que hi haja enfrontaments, però és molt probable que es queden en crisis internacionals contingudes, com la que hem vist recentment a l'estret de Taiwan.

Es pot témer una gran aliança entre Rússia i la Xina?

Si entenem per ‘aliança’ un compromís de defensa mutu, seria molt difícil. Són dues potències que han valorat enormement l'autonomia en aquesta mena de decisions. Més aviat, veurem una intensificació dels llaços econòmics entre ambdós països i un alineament en múltiples temes relacionats amb l'agenda global.

La prioritat de la Xina actual, és només econòmica?

No, hi ha una sèrie d'elements, dins i fora del país, que són importants per a Xi Jinping, com l'estabilitat, el control social i la propaganda, la qual cosa suposa un canvi de rumb respecte a l'etapa anterior. En el pla internacional, té un creixent interés per a modelar l'agenda global seguint els seus interessos i valors.

Quin és el desafiament més gran a què s'enfronta Xi Jinping?

Probablement, la seua estratègia d'eixida a la Covid-19. La Xina compta amb unes mesures molt restrictives per a mantindre uns nivells de covid zero, amb una vacuna menys efectiva que la nostra i una bona part de la població sense anticossos perquè no s’ha contagiat. Aquestes polítiques generen una sèrie de restriccions que alenteixen l'economia, dificulten el desenvolupament socioeconòmic i estan generant cert malestar dins del país.

La influència de la Xina continua expandint-se per tot el món, intensificant-se en diverses regions de l’Àfrica i Sud-amèrica, mentre que en el seu territori la repressió de qualsevol dissidència és cada vegada més severa.

En aquest context es preveu que la pròxima dècada es convertisca en la primera economia del món, per davant de l’estatunidenca. D’altra banda, la invasió russa d'Ucraïna i el nou tauler mundial, podria fomentar un increment de les col·laboracions entre els dos països en certs àmbits.

També et pot interessar

stats