Alerta pel nivell "molt preocupant" de xiquets infectats amb superbacteris a l'Àfrica subsahariana

Especialistes de l'Hospital i la Universitat de Ginebra avisen que la resistència multibacteriana ha assolit nivells "extremadament alarmants" després d'analitzar més de 30.000 mostres de sang, orina i femta

Tres xiquets extrauen aigua d'un pou a Àfrica
Tres xiquets extrauen aigua d'un pou a Àfrica

Dos anàlisis realitzades per un grup d'investigació de l'Hospital de Ginebra i la Universitat de Ginebra han detectat un número "molt preocupant" de criatures a l'Àfrica subsahariana que són portadores de superbacteris o bacteris resistents als antibiòtics. Ambdós institucions han alertat que la resistència multibacteriana ha assolit nivells "extremadament alarmants" en esta regió, que registra la taxa de mortalitat més alta del món per esta causa.

Per a arribar a la conclusió esmentada, l'equip analitza les dades de 122 estudis publicats entre 2005 i 2022 i examinen més de 30.000 mostres de sang, orina i femta de xiquets i xiquetes de zero a díhuit anys. A partir d'eixos registres, se centren a identificar la presència dels ceps de l'escheríchia coli i la klebsiel·la, pertanyents a la família dels enterobacteris i responsables de la majoria de les infeccions en nounats en la regió al sud del desert del Sàhara.

El primer estudi apunta que el 41% del bacteri escheríchia coli i el 85% de la klebsiel·la que es trobaven en la sang dels menors eren resistents als tractaments normalment utilitzats per a curar les infeccions infantils greus. Els enterobacteris analitzats mostraren una resistència molt alta a l'ampicil·lina i gentamicina, antibiòtics de primera línia recomanats per a la sèpsia, reacció inflamatòria greu que es produeix després d'una infecció i causant de mort entre els nounats.

El segon estudi revela que el risc de ser portador d'enterobacteris multiresistents és tres vegades major després d'haver-se sotmés a tractament antibiòtic tres mesos abans. Totes estes dades, adverteixen els especialistes, són molt alarmants. Per això demanen adopta mesures urgents per a gestionar este problema a l'Àfrica subsahariana, així com millorar la higiene per a evitar la propagació dels bacteris.

També et pot interessar

stats