Albares: "La seguretat d'Espanya està garantida"

El ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació ha afirmat que el govern "no escatimarà esforços" per a portar els prop de 100 espanyols que van decidir quedar-se a Ucraïna

Un dels combois provinents d'Ucraïna amb ciutadans espanyols
Un dels combois provinents d'Ucraïna amb ciutadans espanyols

El ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha assegurat aquest dissabte a la base aèria de Torrejón de Ardoz que Espanya "no escatimarà esforços" per a portar els prop de 100 espanyols que "van decidir quedar-se per voluntat pròpia" a Ucraïna.

El ministre ha fet aquestes declaracions mentre assistia a la recepció de 20 tones de material sanitari destinades al primer enviament d'ajuda humanitària a Ucraïna. En la base madrilenya ha subratllat que els consta que hi ha al voltant de 100 persones "que van decidir quedar-se a Ucraïna, la majoria amb doble nacionalitat, ucraïnesos amb nacionalitat espanyola, o persones molt arrelades a Ucraïna, que tenen la vida i les famílies allí", ha detallat.

En aquest context, Albares ha explicat que la situació "és molt complexa, en un escenari de guerra convencional, oberta". També ha insistit que l'ambaixada s'ha mantingut fins a l'últim moment "reduint el seu personal fins al que és essencial, i ha estat operativa i oberta al servei dels espanyols per a poder abandonar el país".

Així, el ministre ha dit que estan pendents de l'arribada dels dos combois que han eixit d'Ucraïna. El primer d'aquests, amb 52 persones, travessarà prompte la frontera d'Ucraïna amb Polònia, i el segon, amb poc més de 90 persones, entre elles l'ambaixadora d'Espanya a Ucraïna i els últims membres que quedaven del personal diplomàtic, està encara a mig camí.

En els dos casos els acompanyen policies del Grup Especial d'Operacions (GEO), però el ministre ha comentat que és "impossible" saber quan arribaran a la frontera amb Polònia a causa de la "situació de caos a la frontera".

"La seguretat d'Espanya està garantida"

Respecte a les últimes informacions que apunten al fet que França ha interceptat un vaixell de càrrega rus al canal de la Mànega, ha afirmat que "no hem d'acostumar-nos a aquests esdeveniments".

En aquest sentit, Albares ha llançat un missatge de tranquil·litat i ha subratllat que la seguretat dels espanyols està totalment garantida, igual que la seguretat de les fronteres OTAN al flanc oest.

"No ens oblidem que l'OTAN és una organització defensiva, no ofensiva, i està per a garantir la seguretat. En aquest marc de seguretat i de garantir les fronteres de la UE és on ens estem movent", ha puntualitzat.

També et pot interessar

stats