Kíev resisteix el setge de Rússia mentre els combats s'intensifiquen

Ucraïna xifra en 198 les persones mortes des de l'inici de la invasió i en 1.115 els ferits. Entre les víctimes mortals hi ha tres xiquets

Soldats ucraïnesos prop d'un bloc d'apartaments on ha impactat un projectil rus
Soldats ucraïnesos prop d'un bloc d'apartaments on ha impactat un projectil rus / Gleb Garanich (Reuters)

Tres dies després de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna, l'exèrcit ucraïnés combat als carrers de Kíev contra unitats russes, mentre l'alcaldia de la ciutat demana a la població que siga previnguda i que intente mantindre la calma.

Ucraïna ha reconegut haver patit almenys 198 morts des del començament de la invasió de forces russes el passat dijous. "Lamentablement, segons dades operatives, tenim 198 morts, entre ells tres xiquets, i 1.115 ferits, 33 dels quals són menors d'edat", ha afirmat en el seu compte de Facebook, el ministre de Sanitat d'Ucraïna, Víktor Liaixkó.

Soldats ucraïnesos caminen al costat d'un vehicle atacat per unitats russes
Soldats ucraïnesos caminen al costat d'un vehicle atacat per unitats russes / Valentyn Ogirenko (Reuters)

Durant la matinada, s'han sentit noves explosions i ràfegues de metralladores que, segons les autoritats locals, es deuen al fet que Rússia tracta d'atacar una central tèrmica de Troieixina, al nord de la capital. La central combinada de calor i electricitat CHP-6 és la més potent d'Ucraïna.

L'alcaldia de Kíev recomana als habitants de la ciutat que no isquen al carrer, ni traguen el cap a les finestres o balcons dels seus edificis. Les alarmes antiaèries han sonat a la ciutat per a demanar als ciutadans que vagen als refugis.

Rússia ataca 821 objectius militars ucraïnesos

Les forces armades de Rússia han destruït durant la matinada del dissabte 821 objectius militars ucraïnesos amb míssils de creuer terrestres i navals, segons han informat aquest dissabte en el seu comunicat de guerra matutí.

A més, les forces russes han pres la ciutat de Melitópol, situada al sud d'Ucraïna, on, segons afirmen, "prenen totes les mesures per a garantir la seguretat de la població civil i evitar provocacions dels serveis d'intel·ligència ucraïnesos i els nacionalistes".

Zelenski rebutja abandonar Ucraïna

El govern dels Estats Units està preparat per a ajudar el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, a escapar de Kíev per a evitar ser capturat o assassinat per forces russes.

Zelenski, però, ha rebutjat una eventual evacuació i també ha desmentit que haja ordenat a l'exèrcit deposar les armes davant l'avanç de l'ofensiva russa sobre la capital.

Els Estats Units proveiran Ucraïna d'"ajuda addicional"

El Pentàgon va dir aquest divendres tindre "clars indicis" que les forces armades d'Ucraïna estan aconseguint defendre's i que Rússia no està avançant com esperava en la seua invasió del país i ha patit "reculades" en els seus plans.

El portaveu del Departament de Defensa estatunidenc, John Kirby, ha assenyalat que els Estats Units proveiran Ucraïna d’"ajuda addicional" per a defendre's de l'agressió russa, però ha insistit que això no suposa l'entrada de tropes dels EUA en territori ucraïnés.

20.000 refugiats ucraïnesos arriben a Romania

Mentrestant, unes 20.000 persones han entrat a Romania procedents d'Ucraïna. El pas fronterer més concorregut és el que uneix l'"oblast" (un tipus de divisió administrativa) ucraïnés de Txernivtsí, al sud-oest d'Ucraïna, amb la província romanesa de Suceava.

"El 80% són dones i xiquets i xiquetes", estima Alin Duca, un treballador social de la localitat fronterera de Siret, al costat romanés, després de passar la nit oferint aigua, te i menjar als refugiats que arribaven. "Hi ha una cua de fins a 35 quilòmetres a l'altre costat de la frontera; els policies ucraïnesos deixen passar molt a poc a poc els cotxes i els autobusos i a penes permeten el pas de grups de 5 o 10 persones cada mitja hora", ha explicat Duca. 

Persones refugiades travessen la frontera entre Ucraïna i Romania aquest divendres 25 de febrer
Persones refugiades travessen la frontera entre Ucraïna i Romania aquest divendres 25 de febrer / Inquam Photos

També et pot interessar

stats