L'actriu iraniana Taraneh Alidoosti és alliberada després de dènou dies de presó

Va ser detinguda per donar suport a les protestes per la mort de la jove Mahsa Amini

Alidoosti en el Festival de Cannes
Alidoosti en el Festival de Cannes / Guillaume Horcajuelo (EFE)

L'actriu iraniana Taraneh Alidoosti ha sigut alliberada aquest dimecres sota fiança després de dènou dies de presó, tal com ha indicat la seua advocada, Zahra Minuí. Coneguda pels seus treballs amb el director Asghar Farhadi (El viatjant, A propòsit d'Elly), Alidoosti va ser acusada de donar suport a les protestes que sacsegen el país des de la mort de Mahsa Amini a mitjan setembre.

El passat 17 de desembre l'agència Mizan del poder judicial va explicar que l'actriu havia sigut arrestada per "publicar contingut fals i distorsionat, incitar a disturbis i donar suport a moviments antiiranians". 

Des que es va produir la detenció, han sigut diversos els cineastes i intèrprets iranians que s'han preocupat per l'estat de l'actriu i s'han acostat fins a la presó Evin de Teheran, on ha estat empresonada. També el Festival de Cannes va expressar en un comunicat "tot el seu suport" a Alidoosti i va demanar el seu "alliberament immediat".

Les protestes van començar a l'Iran a mitjan setembre, després de la mort sota custòdia policial de la jove Mahsa Amini, de 22 anys, per portar mal col·locat el vel islàmic, segons la policia.

Almenys 2.000 persones han sigut acusades per la Justícia iraniana de diversos delictes per la seua participació en les mobilitzacions, de les quals dues van ser executades el mes de desembre. Segons diferents ONG, en els prop de quatre mesos de protestes han mort més de 450 persones.

Alidoosti va publicar un vídeo al novembre sense vel i amb un cartell en el qual es llegia "dona, vida i llibertat", el lema de les protestes que van començar a mitjan setembre a l'Iran. Així mateix, va condemnar durament l'execució de Shekari, el jove de 23 anys que va ser penjat el 8 de desembre per ferir un milicià islàmic amb un ganivet.

També et pot interessar

stats