Aclaparadora majoria de l'ONU contra Putin: 143 països condemnen les annexions il·legals

L'escalada bèl·lica continua a Ucraïna, on els míssils russos han colpejat una quarantena de ciutats en les últimes 24 hores

Vista de l'Assemblea General de l'ONU, aquest dimecres
Vista de l'Assemblea General de l'ONU, aquest dimecres / David Dee Delgado (Reuters)

L'Assemblea General de l'ONU ha tornat a donar l'esquena al president de Rússia, Vladímir Putin, i l'ofensiva bèl·lica que manté a Ucraïna. Amb una aclaparadora majoria, aquest dimecres ha aprovat una resolució per a condemnar els "referèndums il·legals" duts a terme en quatre regions ucraïneses i els intents de Moscou d'annexionar-se els territoris. Fins a 143 països han votat a favor del text, al qual s'han oposat només cinc països: la mateixa Rússia, Bielorússia, Corea del Nord, Nicaragua i Síria. 35 més s'hi han abstingut, entre els quals la Xina, Sud-àfrica, l'Índia i Cuba. En qualsevol cas, la resolució il·lustra el contundent rebuig internacional a les accions del Kremlin.

Es va presentar després que Rússia en vetara una de similar en el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, i exigeix a Moscou que faça marxa arrere a les accions mampreses sobre l'estatus de les regions de Donetsk, Lugansk, Zaporíjia i Kherson. També demana que retire immediatament les tropes desplegades a Ucraïna, i sense condicions.

Segons la decisió de l'Assemblea General, els referèndums i les posteriors declaracions d'annexió "no tenen cap validesa segons el dret internacional ni serveixen de base per a modificar de cap manera l'estatus d'aquelles regions d'Ucraïna".

Rússia ha qualificat el document aprovat com un instrument "polititzat i obertament provocador", i assegura que suposa un missatge de confrontació que "podria destruir tots els esforços en favor d'una solució diplomàtica a la crisi". "No té res a veure amb la protecció de la llei internacional i els principis de la Carta de Nacions Unides. Presentant aquest esborrany, els països occidentals estan perseguint els seus propis objectius geopolítics i una vegada més tracten d'usar els membres de l'Assemblea General com a figurants", ha denunciat l'ambaixador rus, Vassili Nebénzia.

En tot cas, la votació en l'Assemblea General de l'ONU suposa un clar triomf per a Ucraïna i els seus aliats occidentals, perquè aquest últim text ha rebut fins i tot més suport que quan el març passat aquest mateix òrgan va condemnar l'inici de la invasió russa. La resolució d'aleshores va aconseguir 141 vots a favor, 35 abstencions i 5 vots en contra, un resultat que diplomàtics de diferents països veien complicat repetir. I el 2014, quan l'ens va rebutjar l'annexió russa de Crimea, cent països votaren a favor del document, mentre que onze ho feren en contra i 58 es van abstindre.

Més de quaranta ciutats ucraïneses, en la diana de Putin

En el pla militar, la contesa s'ha agreujat els últims dies. A mesura que les forces del Kremlin han perdut terreny des del setembre, Putin ha intensificat els atacs. Ha ordenat la convocatòria de centenars de milers de reservistes i reiteradament ha amenaçat d'utilitzar armes nuclears per a protegir Rússia.

Aquest dijous, funcionaris ucraïnesos han alertat que els míssils russos han colpejat més de quaranta ciutats i pobles del país en les darreres 24 hores. La força aèria d'Ucraïna, per la seua banda, ha executat 32 atacs contra 25 objectius russos, segons dades de l'Estat Major de les Forces Armades.

Un dels edificis bombardejats a Mikolaiv
Un dels edificis bombardejats a Mikolaiv / Reuters

L'alcalde de Mikolaiv, Oleksandr Senkévitx, ha assegurat en publicació a les xarxes socials que aquesta ciutat portuària meridional ha sigut "bombardejada per tot arreu". "Han colpejat un edifici residencial de cinc plantes, els dos pisos superiors han quedat completament destruïts i la resta, davall de les runes. Els equips de rescat treballen al lloc", ha explicat. Mikolaiv, un centre de construcció naval i un port en el riu Buh Meridional davant del mar Negre, ha patit forts bombardejos russos durant la guerra.

Aquest dijous Rússia també ha apuntat cap a un assentament a la regió de Kíiv, la capital, amb drons explosius, segons han denunciat les autoritats locals en Telegram. Igualment, els míssils russos han colpejat més de trenta cases particulars i diversos pisos, gasoductes i línies elèctriques a la ciutat de Níkopol, a la regió de Dnipropetrovsk, i més de 2.000 famílies s'han quedat sense llum, ha escrit a Telegram el governador, Valentin Reznitxenko.

Erdogan: objectiu alto el foc "com abans millor"

Paral·lelament, continuen les trobades al més alt nivell per a trobar solucions al conflicte. Putin es reuneix aquest dijous a Astanà (Kazakhstan) amb l'homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, qui ha tornat a afirmar que el seu objectiu és aconseguir un cessament del foc "com abans millor", malgrat les dificultats en el camp de batalla, per a detindre el vessament de sang. El turc ha fet aquestes declaracions en la cimera de líders de la Conferència d'Interacció i Mesures de Confiança a Àsia (CICA), que se celebra en la capital kazakh.

A Brussel·les, els ministres de Defensa de l'OTAN aborden la necessitat d'augmentar les reserves d'armes per a garantir la seguretat de l'aliança i continuar ajudant Ucraïna davant la invasió russa. També analitzen la protecció de les infraestructures fonamentals i la retòrica nuclear del Kremlin.

També et pot interessar

stats