El veïnat haurà d’aprovar els apartaments turístics amb la reforma de la llei de propietat horitzontal

Les comunitats de propietaris pensen que la mesura frenarà la proliferació d’estos negocis

Anunci d'arpatments turístics al centre de València / À Punt NTC

El govern espanyol impulsarà una nova redacció de la llei de propietat horitzontal que "ajuste i aclarisca" els termes en els quals han de participar les comunitats de veïns perquè tinguen capacitat de decisió sobre si permeten o no l'establiment de pisos turístics al seu bloc d'edificis. 

Esta modificació busca simplificar l’oposició del veïnat a l’establiment d’apartaments turístics a les seues comunitats. Fins ara es podia acordar no permetre estos negocis en junta de veïns, però l’acord només vinculava els propietaris que el signaven eixe moment, segons ha explicat a À Punt Nacho Hernández, president d’una comunitat de veïns del districte d’Extramurs, a València. 

Fa sis anys en el seu edifici adoptaren esta decisió, “però qualsevol persona que haja entrat després no hi està vinculada”, assenyala Hernández. Ho feren així perquè era la manera més fàcil i econòmica de limitar-ho, ja que l’acord s’havia d’inscriure en els estatuts i això costava diners, raó per la qual decidiren no fer-ho. 

Ara la modificació de la llei de propietat horitzontal que planteja el Ministeri d'Habitatge pretén limitar el lloguer turístic justament amb el mecanisme contrari. No prohibir, sinó donar el vistiplau, és a dir, les tres cinquenes parts del veïnat haurien d'autoritzar expressament eixa activitat econòmica al seu edifici.

Amb esta modificació, l’opinió del veïnat tindrà prioritat enfront de l’ordenament urbanístic, explica el portaveu de l’associació de veïns i comerciants Amics del Carme, Lluís Mira. En l’organització pensen que la mesura que proposa el govern de Sánchez relaxarà la tensió, i que el fet de necessitar eixa autorització segurament frenarà la proliferació dels apartaments turístics. “És una de les activitats econòmiques abusives per excel·lència”, afirma. “Simplement van funcionant i funcionant, possiblement sense tindre llicència”, postil·la. A més, la proposta del govern central preveu que les vivendes turístiques tinguen les mateixes obligacions fiscals que qualsevol altra activitat econòmica, com per exemple l'IVA.

Un algoritme per a rastrejar els apartaments turístics il·legals

D'altra banda, la consellera d'Innovació i Turisme, Nuria Montes, ha presentat este dijous de matí a Alacant davant dels empresaris del sector un projecte per a detectar, amb intel·ligència artificial, els apartaments turístics il·legals.

En este sentit, Montes ha fet una crida a les empreses perquè participen en la creació d’un algoritme que puga rastrejar les principals plataformes on s’anuncien estos apartaments per a acabar així amb l'economia submergida en este sector.

També et pot interessar

stats