La Generalitat ultima una llei per a perseguir l’economia submergida dels allotjaments turístics

La consellera Montes avança que amb la norma, que s'aprovarà abans de l'estiu, es vincularan les llicències als propietaris i no als pisos perquè no es puguen traspassar amb l’immoble si es ven

La nova normativa donarà certa autonomia als ajuntaments perquè puguen decidir què fer amb els allotjaments turístics il·legals
La nova normativa donarà certa autonomia als ajuntaments perquè puguen decidir què fer amb els allotjaments turístics il·legals / À Punt NTC

Abans de l’estiu s’aprovarà una llei que perseguirà l'especulació i l'economia submergida dels habitatges turístics a la Comunitat Valenciana. Així ho ha assegurat la consellera de Turisme, Nuria Montes, que ha manifestat a les Corts que esta normativa reforçarà els sistemes d’inspecció, control i sanció. La filosofia d’esta norma serà que la llicència dels pisos turístics vaja vinculada als propietaris —i no als immobles—, amb la intenció que hagen de tramitar-se de nou si es venen.

Montes ha xifrat en 120.000 els apartaments turístics que, a hores d’ara, s’estima que hi ha a la Comunitat Valenciana, "però temem que el que es comercialitza realment a través de les plataformes puga ser el doble o més", ha puntualitzat la consellera.

La titular de Turisme ha defensat la normativa per a posar límit als allotjaments il·legals en què treballa el Consell i ha remarcat que el que es pretén és que “l'habitatge turístic continue sent eixe element fonamental en el nostre ecosistema turístic, junt amb la resta d'allotjaments”.

Montes ha denunciat que "cada dia s'ofereix arrendament d'habitacions dins d'habitatges turístics", una pràctica que està "completament prohibida" i que "mai estarà permesa en la normativa valenciana".

Amb la intenció de perseguir l’economia submergida, la nova normativa aspira a crear un marc general que donarà "una autonomia als municipis important" per a adoptar mesures relatives als habitatges turístics i contemplarà "totes les opcions".

"Hi haurà municipis que desitgen no prohibir, sinó limitar, congelar o no donar més llicències, perquè consideren que ja han arribat a una capacitat suficient", ha explicat la consellera en ser preguntada per la possibilitat d’implantar en el nostre territori mesures com l’anunciada per l’Ajuntament de Palma (Mallorca), que ha manifestat la intenció de no concedir més llicències per a apartaments turístics.

En matèria d'inspecció, la norma anunciada per Montes inclourà "mesures noves" en matèria d'intel·ligència artificial i col·laboració amb altres administracions i organismes per a "castigar durament l’economia submergida" i que "no siga un problema ni de mitjans humans ni materials".

Ara per ara, la Generalitat té onze inspectors d'habitatges turístics, encara que la consellera ha remarcat que en els deu mesos que fa del canvi de govern s'han duplicat les inspeccions respecte al període anterior, fins a "més de 1.200".

D’altra banda, la nova llei també inclourà mesures de simplificació administrativa per a "evitar que els ajuntaments puguen col·lapsar" i que entitats externes puguen col·laborar en els tràmits dels habitatges turístics.

També et pot interessar

stats