El 60% dels comerços valencians tanquen per falta de relleu generacional

Confecomerç vol posar en contacte persones amb negocis rendibles a punt de jubilar-se amb altres que vullguen fer-se'n càrrec

De Manuel Joyeros, negoci ubicat al centre de València / À Punt NTC

El 2023 tancaren a la Comunitat Valenciana prop de 3.000 comerços, i el 60% va ser per falta de relleu generacional. Són xicotetes empreses econòmicament viables, però que no tenen cap successor i es veuen abocades a abaixar la persiana.

"Actualment, entorn del 60% dels autònoms de comerços tenen més de seixanta anys", assegura Rafael Torres, president de Confecomerç. "Per tant, si en els pròxims deu o quinze anys no posem una solució a este cas, podríem viure un drama".

De Manuel Joyeros, ubicada al centre de València, va viure una situació idèntica dos anys arrere. L'amo anterior es va jubilar però, per sort, una parella de la plantilla va decidir finalment adquirir el negoci i donar-li continuïtat.

"Ens vam llançar, vam veure que era una bona oportunitat, una joieria al centre de la ciutat", explica María José Ortiz, gerent del negoci. "Hem canviat el local un poc i hem modernitzat el que oferim als clients", afegeix.

Però no sempre la solució està tan prop. Ara mateix es treballa amb el sector universitari per a acostar l'alumnat al món del comerç. En Confecomerç volen anar un pas més enllà i crear un espai de trobada entre comerços i joves emprenedors.

"Jo li dic amistosament un Tinder del comerç", bromeja Torres. "La idea és que facen matx gent que té un negoci rendible i està a punt de jubilar-se i gent que vullga fer-se'n càrrec".

L'empresa Candor Equity ja fa servir este mètode per a donar continuïtat a mitjanes empreses a través d'inversors. "Busquem empreses amb una facturació entre cinc i vint milions d'euros", diu Marc Monfort, CEO de Candor Equity.

Una bona manera de mantindre vives empreses i negocis que funcionen i que poden seguir fent genuïns els nostres barris.

També et pot interessar

stats