València projecta un centenar d'actes com a capital del disseny 2022

En quatre mesos de 2022 es reuneix una intensa programació que atraurà totes les mirades internacionals i que tindrà sis eixos estratègics

Un moment de la presentació de la programació
Un moment de la presentació de la programació / ADCV

València Capital Mundial del Disseny 2022 ha presentat aquest dimecres la programació per a enguany i el pròxim, amb prop d'un centenar d'accions, i amb el repte de la cohesió de la societat valenciana des del seu teixit creatiu i la vertebració del territori. Programació que preveu activar en els pròxims mesos 98 accions, entre intervencions, congressos i trobades professionals, publicacions i produccions pròpies i exposicions, entre les quals ADN Ceràmic o el Mapa del Disseny, dos projectes d'inclusió laboral de persones amb discapacitat (El que està per vindre i Trampolí) i uns altres que posen en valor el patrimoni valencià (Tipus que importen i Nolla Map).

Així ho ha manifestat el seu director, Xavi Calvo, qui ha donat a conèixer les línies mestres en un acte en l'edifici Veles e Vents, en el qual també han participat l'alcalde de València, Joan Ribó, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i els consellers d'Innovació, Carolina Pascual, i Economia, Rafa Climent.

En quatre mesos de 2022 es reuneix una intensa programació que "atraurà totes les mirades internacionals des de diferents vessants". Març, amb la festa del foc i les Falles associat al disseny i la innovació; abril, amb l'obertura d'un espai físic de referència d'exposicions i esdeveniments; juny, amb un festival internacional de disseny; i setembre, amb la Fira Hàbitat València i la València Disseny Week.

Calvo ha explicat que la programació es concentra en sis eixos estratègics per a actuar des del disseny: la salut i el benestar; l'educació; la innovació i l'economia; el patrimoni i la identitat; la igualtat, la inclusió i la diversitat, i la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic. I ha recordat que, com es va anunciar, l'aportació pública serà de 4,5 milions repartits en tres anys, al 50% entre l'Ajuntament i la Generalitat, i uns 9 milions seran d'aportació privada. El dissenyador ha agraït el suport d'institucions, empreses, societat i professionals del sector "perquè València siga un focus de talent on contractar creativitat".

Durant la presentació, també ha explicat que han activat dos processos de participació professional, amb 375 propostes, de les quals ja s'han activat 65, relatives a patrimoni valencià, posada en valor de figures referents, didàctica del disseny, inclusió social, transformació de l'educació i formació professional i herència cultural.

La Societat Anònima de Mitjans de Comunicació de la Comunitat Valenciana (SAMC) i l’Associació València Capital del Disseny (AVCD) van signar el passat mes d'abril un conveni per a difondre i promocionar World Design Capital Valencia 2022 i treballar per la projecció del disseny com un factor clau en el procés cap a la innovació i el creixement econòmic.

El programa compta amb quasi el 85% dels principals centres expositius, que oferiran 16 exposicions, que se sumen a les de València Capital del Disseny: MuVIM, IVAM, Centre del Carmen, Las Naves, Rambleta, Museu Nacional de Ceràmica, Drassanes, Jardí Botànic, La Nau, Museu Sant Pius V, Fundació Xirivella Soriano, Veles e Vents, Fira València i la Ciutat dels Arts. I els impulsors d'aquesta capitalitat confien a tancar acords amb altres entitats de promoció cultural del govern d'Espanya per a donar-li major visibilitat. Per això participaran en 16 Design Weeks i el 2021 ja ho han fet o ho faran en les de Cuba, Berlín, Bogotà, Eindhoven, Estocolm, Quito, Xangai, Hèlsinki, Londres i Milà.

També et pot interessar

stats