València prepara un programa pioner amb una jornada laboral de 32 hores

El projecte pilot, que durarà un mes, servirà per a analitzar com utilitza la societat el seu temps lliure

Un jove, al seu lloc de treball, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
10 de març 2023 - 16:11

D'ací a un mes comença un projecte pilot de quatre dilluns seguits festius a la ciutat de València. Precisament aquest divendres s'ha presentat l'estudi a l'Ajuntament, que el novembre de 2022 no va poder eixir. El projecte determinarà els hàbits dels habitants de la ciutat, amb quatre ponts de tres dies de festa consecutius. Amb els resultats s'elaborarà un informe que pot donar pistes sobre com implantar la setmana laboral de quatre dies a llarg termini.

 L'alcalde de València, Joan Ribó, ha qualificat aquesta mesura com a pionera. "Valencia serà la primera ciutat del món a fer-se la prova pilot" ha assegurat als mitjans de comunicació.

El calendari indica que seran, concretament, el dilluns de Pasqua, el dilluns de Sant Vicent Ferrer, el 24 d'abril —que arreplega el festiu traslladat de Sant Vicent Màrtir— i l'1 de Maig. Així, es pretén analitzar com els valencians i les valencianes dediquen el temps lliure a la vista.

Preguntats per À Punt Notícies, molts ciutadans i ciutadanes han afirmat que ho aprofitaran per a estudiar o viatjar. Per la seua part, Empar Soriano, tècnica d'Innovació de Les Naus, ha explicat que aquest temps lliure pot aprofitar-se per "fer un curs, fer esport o acudir més a museus", entre altres activitats.

A banda, també analitzarà altres elements que es veuran afectats pel canvi de moviment de persones respecte als llocs de treball, com la quantiat de trànsit i la qualitat de l'aire de la ciutat, entre molts altres aspectes. A les conclusions s'arribarà per mitjà enquestes que es faran a la ciutadania de manera aleatòria.

"No es tracta de un projecte de reducció, això ja pertany a sindicats i empresaris" ha matisat Ribó. Una vegada obtingut l'anàlisi de l'impacte de la jornada de quatre dies a la ciutat, faltarà l'altra peça clau de la jornada de 32 hores: la implicació de les empreses. En aquest sentit, la Generalitat ja va avançar que subvencionaria les empreses que vulguen experimentar la jornada laboral de 32 hores.

També et pot interessar

stats