Aquestes són les condicions del pla pilot per a la jornada laboral de quatre dies en la indústria

El govern destinarà deu milions d’euros per a cobrir el cost de la reorganització de les empreses que reduïsquen almenys un 10% el temps de treball setmanal

Al pla pilot llançat pel govern per a reduir la jornada laboral només poden acollir-se les xicotetes i mitjanes empreses industrials
Al pla pilot llançat pel govern per a reduir la jornada laboral només poden acollir-se les xicotetes i mitjanes empreses industrials / À Punt NTC

Que afecte almenys un 30% de la plantilla, que la jornada laboral es reduïsca almenys en un 10% a la setmana i que aquestes circumstàncies es mantinguen, almenys, durant dos anys. Aquestes són, a grans trets, les condicions que hauran de complir les mitjanes i xicotetes empreses industrials que aposten per una reducció de la jornada laboral, segons consta en l’orde publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) aquest divendres.

Aquesta publicació suposa la posada en marxa del programa pilot que oferirà a les pimes la possibilitat d'organitzar les jornades laborals amb reduccions del temps de treball, però mantenint els salaris. El govern destinarà deu milions d’euros a aquest programa, "un pressupost reduït", segons reconeix en una nota de premsa el Ministeri d’Indústria.

Tot i això, des de l’executiu assenyalen que es farà un seguiment de l'efectivitat de la proposta i, si cal, es modificarà en un futur. Per ara, la iniciativa es restringeix al sector industrial "per a aconseguir una suficient representativitat estadística que permeta obtindre conclusions basades en dades que puguen conduir a ampliar el pilot a la resta de l'economia".

Almenys dos anys des que reben l’ajuda

Els projectes que realitzen les empreses industrials hauran de tindre una duració mínima de 24 mesos des de la data de la resolució de concessió, que incloguen millores organitzatives que generen un increment de productivitat que compense els sobrecostos salarials. Les millores, afig l'ordre, han d'implementar-se en un any.

Paral·lelament, les ajudes públiques finançaran "parcialment" els costos salarials que assumeix l'empresa derivats dels treballadors que reduïsquen la jornada durant el primer any (fins a 150.000 euros), la formació i el cost de les mesures organitzatives.

Un 10% menys de jornada laboral

Les empreses interessades hauran de comprometre's a reduir la jornada laboral ordinària a temps complet un mínim d'un 10% en còmput setmanal, segons publica el BOE.

Aquest compromís s'establirà per a una duració temporal mínima de dos anys, computable des de la concessió de l'ajuda, i afectarà únicament treballadors amb contracte indefinit a temps complet. La gestió d'eixa reducció d'hores dependrà de cada empresa i de l'acord que haja tancat amb els treballadors.

El nombre de treballadors participants en aquest projecte pilot de reducció de la jornada ha d'afectar, com a mínim, un 30% de la plantilla en empreses de fins a 20 treballadors; i un 25% en empreses d'entre 21 i 249 treballadors.

També et pot interessar

stats