El ple de València rebutja la proposta de festius i la setmana laboral de quatre dies

Malgrat la majoria de Compromís i PSPV, la iniciativa no ha tirat endavant per l'absència de sis regidors de l'executiu local durant la votació

Imatge d'un ple ordinari celebrat a l'Ajuntament de València
Imatge d'un ple ordinari celebrat a l'Ajuntament de València / Europa Press

El ple de l'Ajuntament de València ha rebutjat la proposta de l'equip de govern per al calendari de festius del 2023, que preveu realitzar a l'abril un experiment de jornada laboral de quatre dies, amb onze vots a favor i setze en contra.

Malgrat la majoria de Compromís i PSPV, la iniciativa no ha tirat endavant per l'absència de sis regidors de l'executiu local durant la votació, que s'hauria de tornar a presentar al ple municipal de desembre o en un d'extraordinari.

Des de l'executiu del Rialto atribueixen aquesta situació a una maniobra del PP per renunciar al torn de rèplica i avançar la votació aprofitant que diversos edils estaven fora de l'hemicicle per la coincidència d'una protesta de bombers municipals.

En concret, la proposta contemplava designar el dilluns 24 d'abril com a festiu local en lloc del diumenge 22 de gener, dia de Sant Vicent Màrtir, perquè el mes tingués quatre setmanes completes de quatre dies laborables gràcies a les altres festes que cauen en dilluns.

És un calendari que l'alcalde, Joan Ribó, ja va plantejar fa uns mesos a sindicats i patronals "sense entrar en cap mena de negociació col·lectiva entre treballadors i empresaris".

Durant el debat, per part de l'equip de govern, el portaveu de Compromís i regidor de Comerç, Carlos Galiana, ha defensat que "simplement es tracta d'una prova" per a canviar de data "un festiu que sobra" i que no generaria problemes en el petit comerç o en l'hostaleria.

"De veritat estem per a experiments?", ha rebatut el regidor del PP Santiago Ballester en al·lusió a la situació actual d'inflació i al fet que suposaria "gairebé sumar una setmana sense facturació en poc temps". Ha exigit coherència i més comprensió amb el col·lectiu faller davant aquesta "pantomima".

També Amparo Picó (Cs) ha rebutjat el calendari, ja que al seu parer, el festiu sobrant es podria haver destinat a allargar la Setmana Santa Marinera.

I l'edil de Vox Pepe Gosálbez ha acusat el Rialto de menysprear "tot el que fa olor de valenciania i castigar les Falles amb l'excusa de la setmana laboral de quatre dies".

Després del debat, la vicealcaldessa i portaveu socialista, Sandra Gómez, ha assegurat a través de Twitter que el PP ha "aprofitat" que hi havia diversos regidors fora de l'hemicicle amb la intenció de sol·licitar que s'anticipara el vot. "La desesperació de l'oposició es llegeix en aquestes absurdes mostres de descortesia parlamentària", ha criticat.

També et pot interessar

stats