Un centenar de veïns reclamen 1,8 milions per danys morals provocats per la plataforma Castor

Els afectats, agrupats en una associació, asseguren que van patir "l'onada de pànic generalitzat" a conseqüència dels 552 sismes que es van detectar durant la construcció del magatzem

Plataforma del projecte Castor, en una imatge d'arxiu
Plataforma del projecte Castor, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Un total de 123 veïns de diferents localitats afectats pels sismes provocats pel projecte Castor reclamen a l'empresa concessionària Escal UGS (participada majoritàriament per ACS) i a dos dels seus directius 1.845.000 euros pels danys morals produïts per "l'onada de pànic generalitzat" conseqüència dels 552 sismes que es van detectar a les poblacions afectades. El magatzem de gas, que estava projectat a poc més de 21 quilòmetres de la costa de Vinaròs, es va paralitzar arran dels terratrémols de 2013.

El despatx d'advocats BCV Lex, en representació de l'associació d'afectats Aplaca,  de la qual formen part els 123 veïns, ha sol·licitat a l'Audiència Provincial de Castelló una indemnització de 15.000 euros per a cadascun dels afectats en el juí que s'iniciarà el pròxim dia 18 d'octubre al Tribunal de Castelló, segons han assenyalat fonts del despatx. A més, sol·licita per a cadascun dels dos directius acusats 6 anys de presó, 15.600 euros de multa i una inhabilitació especial per a l'exercici de professió i ofici per a activitats relacionades amb el subsol i el sistema gasista per un període de 3 anys i 6 mesos i costes.

"La indemnització és una manera de rescabalar uns afectats que van estar sotmesos durant setmanes a una situació de pànic general provocada pels sismes constants, pel fet de saber que els terratrémols els provocava l'activitat a la plataforma i per l'agitació social durant els fets", ha explicat Esther Abellán Solesio, advocada del despatx.

Les mateixes fonts han recordat que en el període entre el 2 de setembre de 2013 ( quan va començar la tercera fase d'injecció a la plataforma Castor) i el dia 17 de setembre (quan es va ordenar la paralització) es van detectar a la zona un total de 552 sismes de diferents magnituds. I d'aquest total, quinze (segons l’informe de l'Institut Geogràfic Nacional) van afectar la població de Vinaròs, així com les poblacions pròximes tant de la província de Castelló com de la província de Tarragona, amb una intensitat de 2 i 3 graus en l'escala macrosísmica europea.

Una investigació del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) publicada el mes d’abril d'enguany va trobar explicació als terratrémols que va causar la plataforma Castor a les costes de Castelló el 2013, que van arribar a superar els quatre graus de magnitud, molt per damunt dels que s'han registrat en altres magatzems subterranis. El gas que es va injectar al subsol va moure la falla d'Amposta, en va desestabilitzar una altra més profunda, que no es coneixia fins ara, i que va causar els sismes de més magnitud.

També et pot interessar

stats