El Consell de Ministres aprova el desmantellament definitiu de Castor

La promotora del gas presenta un escrit davant del ministeri en què demana que el tancament no siga definitiu.

VÍDEO | El Consell de Ministres aprova el desmantellament definitiu de Castor

El Consell de Ministres té previst aprovar aquest dijous el tancament i el segellament de la plataforma de gas Castor, que va causar nombrosos terratrémols a la comarca del Baix Maestrat fa sis anys.

Així, el Consell de Ministres donarà el vistiplau a l’expedient que ha elaborat el Ministeri per a la Transició Ecològica sobre el futur del magatzem subterrani de gas Castor, situat enfront de la costa de Vinaròs. Això implicarà el desmantellament de les instal·lacions i el segellament dels pous.

Davant d'aquesta promesa, el veïnat del Baix Maestrat es mostra escèptic. L'alcalde de Vinaròs, Guillem Alsina, manté que no pararà fins arribar al tancament total de la instal·lació. Els veïns i veïnes no s'acaben de creure l'anunci del govern de Pedro Sánchez, ja que arriba en època electoral.

La promotora del gas Castor ha presentat un escrit davant del ministeri en què demana que el tancament de la plataforma no siga definitiu.

Un projecte del govern de Zapatero

El projecte Castor el va aprovar el govern de Rodríguez Zapatero l’any 2008. Es tractava de guardar el gas en un jaciment de petroli submarí buit, situat enfront de Vinaròs i del delta de l’Ebre, per a garantir el subministrament en cas de crisi energètica.

Calia construir una base al mar i altres centrals a terra. El problema va arribar en el moment en què van començar a injectar-hi el gas. Hi hagué 500 terratrémols a la zona els anys 2012 i 2013, i el més fort arribà a 4,2 en l’escala de Richter. Dos estudis van confirmar que el Castor n’era el causant. La decisió de posar el magatzem en estat d’hibernació es va prendre al 2014, després dels sismes registrats.

El 2017, el govern del Partit Popular va decidir no reobrir les instal·lacions davant del risc de nous terratrémols després de rebre un informe encarregat al MIT i a la Universitat de Harvard.

També et pot interessar

stats