El Tribunal Suprem dictamina que la indemnització pel cas Banc de València es pague al FROB i no a CaixaBank
L'alt tribunal ha rebaixat a tres anys i huit mesos la condemna a l'exconseller delegat del banc i ha considerat "cooperadors necessaris" l'exdirectiu Alfonso Monferrer i els empresaris Salvador Vila i Juan Bautista Soler
La sala segona del Tribunal Suprem ha determinat que les indemnitzacions civils que han de pagar els acusats pel cas Banc de València hauran de pagar-se al FROB (Fons de Reestructuració Ordenada Bancària), com va dictaminar l'Audiència Nacional, i no a CaixaBank. El tribunal considera que va ser el FROB el perjudicat per les irregularitats que es van dur a terme en l'entitat.
En la resolució, l’alt tribunal ha condemnat a tres anys i huit mesos de presó l'exconseller delegat de Banc de València Domingo Parra Soria per un delicte continuat d'administració deslleial. Com a cooperadors necessaris del mateix delicte, ha condemnat a un any i mig de presó l'exdirectiu Alfonso Monferrer Duandí i a un any, un mes i quinze dies els empresaris Salvador Vila Soria i Juan Bautista Soler Luján.
L'Audiència Nacional havia condemnat a quatre anys de presó Domingo Parra, a sis mesos Monferrer i a quatre mesos Vila i a Soler. Ara, el Tribunal Suprem ha rebaixat la condemna de l'exconseller delegat en considerar que l'Audiència Nacional no va justificar adequadament la individualització de la pena, mentre que ha elevat la de la resta d'acusats per considerar que no són còmplices, sinó “cooperadors necessaris del delicte continuat d'administració deslleial”, com demanava la Fiscalia.
Cost de les indemnitzacions
El Tribunal Suprem ha confirmat que Parra i Monferrer hauran de pagar una indemnització civil de 168 milions d'euros, de manera conjunta i solidària, mentre que Soler haurà de desemborsar 130 milions i Vila, 119 milions d'euros.
Al contrari del que va determinar la sentència de l'Audiència Nacional de 25 d'abril de 2019, aquestes indemnitzacions no es pagaran a CaixaBank, que va ser l'entitat que va comprar el Banc de València per un euro, com va determinar, sinó al FROB, que va ser qui va haver de rescatar l'entitat. El Suprem estima així el recurs interposat pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària.
El per què del rescat pel FROB
Segons explica la sentència, la causa va investigar directius del Banc de València i representants de societats mercantils que van convindre una sèrie de préstecs i línies de crèdit ruïnoses per al Banc de València mitjançant negocis altament especulatius, de manera que es van contraure obligacions fraudulentes per a l'entitat en quantitat milionària d'euros.
Aquest abús de funcions va fer que el FROB haguera de rescatar el banc amb diners procedents de la Unió Europea i acabara sent venut a CaixaBank per la quantitat simbòlica d'un euro.