L'exconseller delegat del Banc de València, Domingo Parra, condemnat a pagar 94 milions d'euros al FROB

L'Audiència Nacional el considera culpable d'un delicte d'administració deslleial en la major operació creditícia de l'entitat.

José Luis Olivas i Domingo Parra, en una imatge d'arxiu
José Luis Olivas i Domingo Parra, en una imatge d'arxiu

La secció quarta de la sala penal de l'Audiència Nacional ha condemnat l'exconseller delegat del Banc de València, Domingo Parra, a un any i tres mesos de presó per un delicte d'administració deslleial, en considerar-lo el principal responsable de la major operació creditícia de l'entitat, per la qual haurà d'abonar 94 milions al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

El tribunal que presideix Teresa Palacio també fa responsables de pagar aquesta quantitat l'empresari valencià Bautista Soler, la seua filla Victòria i el seu marit, Vicente Fons, com a beneficiaris de l'operació amb què pretenien comprar una participació en Metrovacesa.

L'Audiència els condemna a dos anys de presó com a cooperadors necessaris i, a més, considera que no s’ha acreditat el càrrec de falsedat que pesava sobre Domingo Parra.

Parra ja es va declarar culpable

El 26 de novembre Domingo Parra va reconéixer davant el tribunal que l'ha jutjat que va manipular els procediments interns del Banc de València a fi de concedir crèdits favorables al Grup Soler i es va confessar autor d'una operació de crèdit en cascada per import de 312 milions d'euros l'any 2007 perquè la Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM) poguera adquirir una participació en Metrovacesa.

Parra va admetre els fets recollits en els escrits, tant de la Fiscalia Anticorrupció, que l'acusava per administració deslleial, com de l'Advocacia de l'Estat en nom del FROB i CaixaBank, que afegia un càrrec per falsedat. Anticorrupció demanava inicialment quatre anys de presó per a ell per les maniobres a favor de les empreses de Bautista Soler, Victoria Soler i el seu marit, Vicente Fons. Però la sol·licitud es va quedar en any i mig pel reconeixement dels fets i perquè Parra ja ha abonat 100.000 euros de responsabilitat.

La sentència valora que Parra avançara els 100.000 euros durant el judici, però insisteix en el perjudici que l'impagament dels préstecs va causar al fons, que va injectar 4.500 milions d'euros públics per a sanejar l'entitat, ara integrada en Caixabank.

També et pot interessar

stats