Els tres nous impostos vigents des d’aquest dijous

Els tributs a les empreses energètiques, les entitats financeres i les grans fortunes hauran de pagar-se a partir de l’any que ve en funció dels comptes d’enguany

L'impost a les energètiques, com els altres dos, s'ha aprovat amb una vocació temporal
L'impost a les energètiques, com els altres dos, s'ha aprovat amb una vocació temporal / À Punt NTC

Els nous impostos extraordinaris que hauran d’abonar les empreses energètiques, les entitats financeres i les grans fortunes estan vigents des d’aquest dijous. L’endemà de la seua publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), s’oficialitza el pagament, la qual cosa permetrà gravar ja l'exercici 2022 i començar a recaptar per aquests conceptes el 2023 en funció dels comptes de l’any previ.

La intenció d'Hisenda és que la recaptació tinga efectes el 2023, però també l’any següent. Després d’aquests dos anys, el govern espanyol avaluarà si manté aquests tributs o no.

En el cas de l’impost a la banca, que gravarà al 4,8% els interessos i les comissions de totes les entitats que van facturar més de 800 milions el 2019, és que el tribut afectarà l'activitat que les entitats desenvolupen a Espanya.

Pel que fa al gravamen energètic, que carregarà l'1,2% sobre l'import de la xifra de negoci de les companyies del sector energètic que van facturar més de mil milions el 2019, cal recordar que finalment s'han exclòs de la facturació objecte del gravamen els ingressos derivats de les activitats regulades.

D'aquesta manera, l'impost no afecta els ingressos en què el subministrament siga a preu regulat. Aquest impost l’hauran d’abonar únicament les energètiques per les activitats que desenvolupen a Espanya.

D’altra banda, i pel que fa a l’impost a les grans fortunes, gravarà els patrimonis superiors als tres milions d'euros perquè no puguen quedar eximits per les bonificacions dels governs regionals.

Aquest gravamen serà de l'1,7% per als patrimonis entre 3 i 5,3 milions d'euros; del 2,1% per als patrimonis entre 5,3 i 10,6 milions, i del 3,5% per als patrimonis superiors a 10,6 milions d'euros.

També et pot interessar

stats